Προειδοποιητικές βολές από το στενό περιβάλλον του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά

Η ένοχη σιωπή πρωθυπουργού και υπουργών, καθώς και οι πολλαπλές εκδοχές του Πάνου Καμμένου για το τι είπε ή δεν είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την «χρηματοδότηση από τον Σόρος» έχει εξοργίσει τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μετατρέπεται πλέον σε βραδυφλεγή βόμβα για την κυβέρνηση.

Η νέα προειδοποιητική βολή ήρθε από το στενό περιβάλλον του τέως υπουργού Εξωτερικών, μετά τις αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες μεταξύ τους δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, το περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά τονίζει ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών δεν ψεύδεται και επιμένει σε αυτά που έχει πει δημοσίως. Διαμηνύει, δε, προς τους υπουργούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: «Αν κάποιοι μετά τη σιωπή στις ύβρεις, θέλουν να σβήσουν τμήματα από τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου είναι κάτι που δεν μπορεί να φανταστεί ο νους μας και το αποκλείουμε».

Η αναφορά του περιβάλλοντος Κοτζιά στα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι τυχαία, αφού μετά το σιωπητήριο που έχει σημάνει το Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση και τα «δεν ξέρω – δεν είδα» για τα όσα διαμείφθηκαν στη συνεδρίαση, η ΝΔ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να ζητήσει τα πρακτικά αυτά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους», όπως καταγγέλλει ο τέως υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, ο Νίκος Κοτζιάς έχει δηλώσει δημοσίως ότι κανείς στη διάρκεια της επίμαχης συνεδρίασης δεν απάντησε στον Πάνο Καμμένο, εκτός από τον ίδιο· ούτε υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Και η ένοχη σιωπή εκ μέρους της κυβέρνησης συνεχίζεται έως και αυτήν την ώρα. Στελέχη της αντιπολίτευσης ωστόσο κάνουν λόγο για μείζον θέμα που δεν μπορεί να καλυφθεί από την κυβερνητική «ομερτά».

Της προειδοποίησης – φωτιά του Νίκου Κοτζιά στην κυβέρνηση σχετικά με τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου προηγήθηκε το μπαράζ αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων του Πάνου Καμμένου σχετικά με το τι είπε ή δεν είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πολλαπλές εκδοχές Καμμένου για Σόρος

Στην πρώτη του δήλωση σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε ψευδή την όποια αναφορά στο Υπουργικό Συμβούλιο σε χρηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης από τον Τζόρτζ Σόρος.

«Επειδή τα ορφανά του Σημίτη μετά τη παραζάλη τους από προφυλάκιση Παπαντωνίου έχουν επιδοθεί σε επιχείρηση αντιπερισπασμού πόνου, εδώ και 48 ώρες αναπαράγουν δήθεν αναφορά μου στο υπουργικό για 50 εκ € του Σόρος στην κυβέρνηση είναι ψευδές απόδειξη τα πρακτικά και οι παρόντες.» ανέφερε μέσω twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Λίγες ώρες αργότερα επανήλθε με άλλη εκδοχή. Παραδέχθηκε ότι αναφέρθηκε στον Σόρος, ωστόσο όχι σχετίζοντάς τον με το σύνολο της κυβέρνησης, αλλά με το υπουργείο Εξωτερικών αποκλειστικά.

Όπως σημειώνει συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον Τζορτζ Σόρος και τη συνεργασία του με το υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με εταιρεία εκδόσεων βίζα.

Στη δήλωσή του, ο κ. Καμμένος υπογραμμίζει πως «στήνονται ολόκληρα σενάρια γύρω από πράγματα που δήθεν ειπώθηκαν από μένα. Να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν ειπώθηκε ότι πενήντα εκατομμύρια δόθηκαν στην κυβέρνηση από τον Σόρος. Αναφέρθηκα στον Σόρος σε σχέση με συνεργασία του ΥΠΕΞ με εταιρεία εκδόσεως βίζα, που δεν έχει να κάνει σχέση με την κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, προκειμένου να κρύψει την εξέλιξη της προφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου, όπου τα ορφανά του Σημίτη και οι συνέταιροί τους στη ΝΔ βλέπουν ότι αρχίζει να καταρρέει ο μύθος που προσπάθησαν να χτίσουν»

Αναφερόμενος στον Νίκο Κοτζιά, είπε ότι δεν θα ασχοληθεί πλέον μαζί του, προσθέτοντας με νόημα: «Το πολύ της θλίψεως…».

Ούτε 24 ώρες νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάνοντας retweet δημοσίευμα ιστοσελίδας που ανήκει στη σφαίρα επιρροής του και απηχεί τις απόψεις του, εξαπέλυσε έμμεση επίθεση στον Νίκο Κοτζιά, κάνοντας λόγο για «αρλεκίνους» και «συκοφάντες». Στο δημοσίευμα τονιζόταν, δε, πως τις διαρροές δεν τις έκανε ο ίδιος, αλλά ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ και πως πρόκειται για μυθεύματα και συκοφαντίες.

Αποστάσεις από τον Νίκο Κοτζιά έλαβε νωρίτερα σήμερα ο Χρήστος Σπίρτζης, σχολιάζοντας για τις καταγγελίες περί Καμμένου και Σόρος: «Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ένας πνευματικός άνθρωπος, τον αγαπάμε. Δεν θα με βάλετε σε αυτή τη διένεξη. Τον αγαπάω, τον σέβομαι. Δεν έχω ακούσει εγώ τον Καμμένο να λέει τέτοια πράγματα. Υπήρχε πολιτική διαφωνία και υπάρχει με τους ΑΝΕΛ σε σχέση με την ΠΓΔΜ. Εμείς είμαστε περήφανοι για τη συμφωνία».

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τη δήλωση, καθώς ερμηνεύτηκε ως διάψευση των όσων καταγγέλλει ο Νίκος Κοτζιάς, ο Χρήστος Σπίρτζης επανήλθε, επιχειρώντας να ανασκευάσει και τελικά να λάβει αποστάσεις και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, λέγοντας: «Όταν κάποιος λέει «δεν άκουσα», ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει οτιδήποτε. Απλά, δεν άκουσε».

Όπως ήταν επόμενο, όλη αυτή η φιλολογία εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος εμμέσως παραπέμπει πλέον στα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να λάμψει η αλήθεια σχετικά με τα όσα διαμείφθηκαν στην επίμαχη συνεδρίαση.