Εν αναμονή της πρώτης γεώτρησης της ExxonMobil

Κύπρος.- Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι πλέον η πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil- Qatar Petroleum την πρώτη της γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, καθώς το γεωτρύπανο έχει ολοκληρώσει τον εφοδιασμό του, ενώ στο λιμάνι της Λεμεσού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες δομές υποστήριξης. Παράλληλα, στην Κύπρο έχουν φτάσει και είναι έτοιμα τα τρία βοηθητικά πλοία.

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τους λεονταρισμούς: Το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», βρίσκεται έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, σύμφωνα με το SigmaLive, περιτριγυρισμένο από τουρκικά πολεμικά, ενώ το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να περιφέρεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε πως το γεωτρύπανο θα αρχίσει να επιχειρεί στη Μεσόγειο την Τετάρτη, στα 100 χλμ από την επαρχία της Αττάλειας και 60 χλμ από την Αλάνια, και ότι σκοπός είναι να ανοίγει δύο τρύπες ετησίως. 

Επίσης, ο Ντονμέζ είπε πως  δεν υπάρχει κίνδυνος ασφαλείας στις έρευνες στη Μεσόγειο, μα οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα παρέμβουν εάν υπάρξει οποιοδήποτε θέμα- προσθέτοντας πως η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην αγορά δεύτερου σκάφους. 

«Η Τουρκία έχει θέσει ως στόχο να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη. Δεν εποφθαλμιούμε τους πόρους άλλων, το μόνο που θέλουμε είναι να παρέχουμε στον λαό μας τον πλούτο εντός της περιοχής μας» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Προηγουμένως είχε αναγγελθεί έναρξη της πρώτης αποστολής του γεωτρυπάνου μέσα στην εβδομάδα. «Θεού θέλοντος, θα προσθέσουμε άλλο ένα σκάφος γεωτρήσεων στον στόλο μας» είπε ο Τούρκος υπουργός- ενώ ο υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, είχε πει πως δεν πρόκειται να επιτραπεί παρενόχληση τουρκικού σκάφους στην ανατολική Μεσόγειο.

Προορισμός του τουρκικού γεωτρυπάνου είναι ο στόχος «Αλάνια-1».