Η οικονομική παρουσία των Δωδεκανησίων της Αμερικής

Αθήνα.- Σε εκατοντάδες ανέρχονται σήμερα οι Δωδεκανήσιοι, που η περιουσία τους, στην Αμερική, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Κάθε χρόνο οι κατάλογοι των πλουσιοτέρων Αμερικανών, που δημοσιεύονται, περιέχουν πολλά ονόματα Ελληνοαμερικάνων, μεταξύ των οποίων και Δωδεκανήσιοι.

Υπάρχουν σήμερα στην Αμερική Δωδεκανήσιοι των οποίων η περιουσία ξεπερνά το δισεκατομμύριο.Μεταξύ των 400 πλουσιοτέρων Αμερικανών στον κατάλογο του περιοδικού  “Forbes”, υπάρχουν οκτώ ομογενείς δισεκατομμυριούχοι. Στην 259η θέση του  “Forbes”, βρίσκεται ο Γιάννης Κατσιματίδης (στην ίδια θέση με τον πρόεδρο της Αμερικής).  Ο Κατσιματίδης είναι πρόεδρος και διευθυντής της εταιρείας «Red Apple Group», η οποία δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις των διυλιστηρίων, των ακινήτων, των υπεραγορών και στην αεροναυπηγική. Ο Κατσιματίδης, που μένει στην Νέα Υόρκη, κατάγεται από την Νίσυρο, η περιουσία του υπολογίζεται στα 3.1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο μεγαλοδικηγόρος Πήτερ Άγγελος, που κατάγεται από την Κάρπαθο είναι άλλος Δωδεκανήσιος δισεκατομμυριούχος. Στο δικηγορικό του γραφείο ο κ. Άγγελος απασχολεί περισσότερους από 100 δικηγόρους και είναι ιδιοκτήτης της «Baltimore Orioles», μιας από τις πιο γνωστές ομάδες του baseball στην Αμερική.

Ένας άλλος πολυεκατομμυριούχος Δωδεκανήσιος είναι ο Μιχάλης Αγγελιάδης, ιδιοκτήτης της «M.A. Angeliadis Inc», μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Νέας Υόρκης. Μεταξύ των δημοσίων έργων που είχε αναλάβει, συμπεριλαμβάνεται και ο Ζωολογικός Κήπος του Bronx. Ο Μιχάλης Αγγελιάδης, που μένει στην Νέα Υόρκη, κατάγεται από την Σύμη και διακρίνεται για τον πατριωτισμό και την φιλανθρωπία του. Πολλές φορές ήρθε αρωγός σε εθνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων και Δωδεκανησιακών. Είναι ο γνωστός ομογενής που ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως το γκολφ Αφάντου.
Απ’ ότι γνωρίζουμε, εκτός των προαναφερθέντων υπάρχουν αρκετοί άλλοι Δωδεκανήσιοι με περιουσία πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

(με στοιχεία από rodiaki.gr)