Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού καταδικάζει την δολοφονία του Κατσιφά

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τη διαλεύκανση όλων των γεγονότων που συνέβησαν στους Βουλιαράτες, και είχαν ως συνέπεια να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, καταδικάζει το παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών, σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε,  με αφορμή την “εν ψυχρώ  δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσιφά, από την αλβανική αστυνομία στη Βόρεια Ήπειρο”, όπως επισημαίνει.

Στην ίδια πάντα ανακοίνωση, Το ΠΣΗ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου Κωνσταντίνου και καλεί τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να σταματήσει να καταδικάζει ανθρώπους, επιασημαίνοντας πως  “… η Εθνική Ελληνική Μειονότητα προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και όχι γκρεμίζοντας εκκλησιές και αρπάζοντας ακίνητα”.

Η ανακοίνωση των Ηπειρωτών

“Όλοι,  οι απανταχού Ηπειρώτες,  καταδικάζουμε την εν ψυχρώ  δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσιφά, από την αλβανική αστυνομία στη Βόρεια Ήπειρο, την Κυριακή 28/10/2018, την ημέρα και ώρα που η Εθνική Ελληνική Μειονότητα γιόρταζε,μ όπως κάθε χρόνο, την ηρωική αντίσταση της Ελλάδας στην εισβολή των φασιστικών δυνάμεων της 28ης Οκτωβρίου 1940. O Κωνσταντίνος Κατσιφάς, 35 ετών, ύψωσε μια ελληνική σημαία σε ένα νεκροταφείο που φυλάσσονται οστά των Ελλήνων στρατιωτών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο χωριό Βουλιαράτες, Βορείου Ηπείρου.  Όταν η Αλβανική αστυνομία κινήθηκε να κατεβάσει τη σημαία λέγεται, ότι  ο Κωνσταντίνος πυροβόλησε στον αέρα  με καλάζνικοφ και κατέφυγε στους κοντινούς λόφους.

Οι αλβανικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό,  με ένα ελικόπτερο και πάνω από εκατό αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων «χτένισαν» τους λόφους για τον Κατσίφα. Ισχυρίζονται ότι όταν τον εντόπισαν και του ζήτησαν να παραδοθεί, πυροβόλησε προς αυτούς, και τότε τον σκότωσαν.

Επειδή πολλά πράγματα έγιναν  χωρίς διαφάνεια και επειδή χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό που κανένας δεν δικαιούται να αφαιρεί, ζητούμε τη διαλεύκανση όλων των γεγονότων που συνέβησαν στους Βουλιαράτες. Καλούμε δε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να σταματήσει να καταδικάζει ανθρώπους. Τα δικαστήρια δικάζουν και καταδικάζουν. Ακόμη του δίνουμε τη συμβουλή ότι με τη βία δεν πετυχαίνουμε τίποτε. Τέλος του υπενθυμίζουμε ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και όχι γκρεμίζοντας εκκλησιές και αρπάζοντας ακίνητα.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου Κωνσταντίνου”.

 

Γραφείο Τύπου

Παγκοσμίου ΣυμβουλίουΤο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Ηπειρωτών Εξωτερικού.