Μηνύματα Μητσοτάκη για τους «λαϊκιστές στην Ελλάδα» και ερωτήματα της ΝΔ για τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας

Από τη ΝΔ στέκονται κυρίως στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, αλλά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τη συμφωνία για προσλήψεις με προεκλογικό άρωμα. Αντιθέτως, θεωρούν σαφή τα ζητήματα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσχώρησε ουσιαστικά στις θέσεις της ΝΔ που έχουν εκφραστεί από το 2013.
Ειδικά για το ζήτημα της μισθοδοσίας, στην οδό Πειραιώς κάνουν λόγο για πρόχειρη και επιπόλαιη συμφωνία και βάζουν τέσσερα ερωτήματα:
Ποιος θα είναι αυτός που θα διαχειρίζεται το κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο θα καταβάλλει ετησίως το Δημόσιο στην Εκκλησία για τη μισθοδοσία των κληρικών; Θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος, η Ιερά Σύνοδος, οι μητροπόλεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου;
Ποιος θα διασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών, κυρίως δε των μελλοντικών; Η Πολιτεία ή η Εκκλησία;
Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών;
Τι θα ισχύσει για όσους δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (π.χ. Κρήτη, Δωδεκάνησα κτλ.);
Ήδη, με την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από το Ελσίνκι και το συνέδριο του ΕΛΚ, προγραμματίζεται συνάντησή του με εκπροσώπους των κληρικών – την οποία αιτήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος – με τη ΝΔ να τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημά τους και τη ζωή των οικογενειών τους.
Από το Ελσίνκι, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι λαϊκιστές έκαναν κακό στην Ελλάδα» κι επισήμανε ιδιαίτερα ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η υπερφορολόγηση που «γονάτισε» τη μεσαία τάξη. Πρόσθεσε πάντως ότι ο λαϊκισμός μπορεί να ηττηθεί και γι’ αυτό προέβλεψε ότι η Κεντροδεξιά έχει λαμπρό μέλλον στην Ευρώπη, με τη ΝΔ – όπως είπε – να είναι η καλύτερη απόδειξη διότι άλλαξε και η ίδια και μπορεί να προσφέρει ιδέες και προτάσεις πέρα από το παραδοσιακό δίπολο της Δεξιάς και της Αριστεράς.
Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά πρέπει να εστιάσει σε τρεις βασικές προτεραιότητες: στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και στην καινοτομία, στην προστασία των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση και στην αντιμετώπιση βασικών αλλαγών στον τρόπο και τις συνθήκες ζωής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι νέες τεχνολογίες.

Πηγή: newsit.gr