Στο Βερολίνο ο Τσίπρας: Φλερτάρει με τους Σοσιαλιστές και πιέζει Σολτς για συντάξεις

Φλερτάροντας σταθερά με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου και θα πάρει μέρος σήμερα σε συνέδριο του SPD.

Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε πάνελ με τη συμμετοχή της Προέδρου του SPD, Άντρεα Νάλες και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful». Σε ό,τι αφορά στα μηνύματα που θα στείλει από κει, αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου. Με βάση τα πεπραγμένα της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα τονίσει την ανάγκη να μπουν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, την προστασία της εργασίας, την πολιτική υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στόχος, είναι μέσα από μια τέτοια στρατηγική, να δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και να μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση. Συν τοις άλλοις χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής.
Πάνω σε αυτό το έδαφος, μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του Προοδευτικού χώρου να βρουν πεδίο συνεργασίας.

Στόχος η κοινή υποψηφιότητα των… προοδευτικών

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει των ευρωεκλογών στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες. Στόχος της Αθήνας είναι βεβαίως μια κοινή υποψηφιότητα όλων των προοδευτικών απέναντι στον εκλεκτό του Λαϊκού Κόμματος- σκληρό συντηρητικό- κ. Βέμπερ που δεν φημίζεται για την συμπάθειά του προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

«Bαρόμετρο» η συνάντηση με Σολτς

Αυξημένο ενδιαφέρον, προφανώς, έχει και το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Με επίκεντρο την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και το «καυτό» θέμα των συντάξεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει την πρόθεση της Αθήνας να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων, καθώς πρόκειται για ένα αχρείαστο και μη αναγκαίο μέτρο. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 επιτυγχάνεται και με το παραπάνω επισημαίνουν από την κυβέρνηση- έχοντας επίγνωση της σκληρής στάσης που τηρεί η Γερμανία. Στο μεταξύ η Κομισιόν «κλείνει το μάτι» για τις συντάξεις, εκτιμώντας ότι αν δεν κοπούν το ΑΕΠ θα αυξηθεί ταχύτερα σε σχέση με το σενάριο βάσης.

«Κλειδί» είναι η τελική θέση της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, αλλά και το Εurogroup του Δεκεμβρίου, που η κυβέρνηση ελπίζει να μην υπάρξουν αντιδράσεις, ειδικά από τη γερμανική πλευρά που τελεί διαρκώς υπό την πίεση της υπερσυντηρητικής πτέρυγας χριστιανοδημοκρατών και χριστιανοκοινωνιστών.

Υπενθυμίζεται, ότι στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός είπε- μεταξύ άλλων- στον Αlpha: «Μάλλον φαίνεται ότι αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε».

Πηγή:  iefimerida.gr