Ζυμώσεις επι ζυμώσεων για συντάξεις-περικοπές στο Eurogroup

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και η Ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο μόλις μιας εβδομάδας προκειμένου να πείσει και τους τελευταίους δύσπιστους σχετικά με το αίτημα της να μην εφαρμοστεί τελικά η περικοπή των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2019.

Την επόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η πρόσθετη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αν και επίσημα το θέμα της ατζέντας της συνόδου είναι τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε και η εμβάθυνσή της Ευρωζώνης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί οι υπουργοί Οικονομικών εκεί να λάβουν και τις τελικές αποφάσεις για το Ελληνικό ζήτημα.

Τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά καθώς στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. Σε αυτό το κείμενο η κυβέρνηση θα πρέπει να καταγράψει τι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις. Το ενδεχόμενο στον προϋπολογισμό να υπάρχει ένας αστερίσκος προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως το τέλος του χρόνου τεχνικά είναι εφικτό , αλλά πολιτικά δεν είναι επιθυμητό.

Στην κυβέρνηση επιθυμούν η συζήτηση να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατόν προκειμένου να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης στο θέμα των συντάξεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης . Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών παραμένουν. Αν και όσο περνάει ο καιρός οι αντιδράσεις περιορίζονται στη λίστα του «κοινωνικού πακέτου» την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, δεν είναι λίγοι αυτοί που παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους σχετικά με το θέμα, οι πληροφορίες από όλες τις πλευρές συγκλίνουν στο γεγονός ότι η εισήγηση της στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι θετική ώστε τελικά να μην περικοπούν οι συντάξεις. Ήδη στην έκθεση της για την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης αποτυπώνει την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας για το 2019 θα είναι υψηλότερη εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις σε σχέση με το σενάριο περικοπής των συντάξεων.

Με δεδομένο ότι οι τεχνοκρατικές συζητήσεις έχουν προχωρήσει, με την Ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι έχει παρουσιάσει στους Θεσμούς όλα τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν θα υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους και την Κομισιόν όπως όλα δείχνουν να συμφωνεί, μένει το μέτωπο της λεγόμενης πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Προβληματισμός για τις παροχές

Το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της στο Eurogroup.  Οι υπουργοί Οικονομικών αυτών των χωρών συνεχίζουν να εκφράζουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Μάλιστα, οι αμφιβολίες αυτές έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα καθώς ανεπίσημα έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με τις παροχές τις οποίες εξαγγέλλει το τελευταίο διάστημα η Ελληνική κυβέρνηση.

Ήδη αρκετοί υπουργοί Οικονομικών στο παρελθόν έχουν εκφράσει την άποψη τους ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει αυστηρά τα συμφωνηθέντα και να μην παρεκκλίνει από την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να βάζει στο τραπέζι  και το αίτημα για την μη περικοπή των συντάξεων και το αίτημα για την εφαρμογή της  λίστας παροχών που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Το Οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι στους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί έχει απαντήσει με στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή και των δύο Ελληνικών αιτημάτων. Μάλιστα, σε αυτά τα στοιχεία υπάρχει και η εκτίμηση ότι εφαρμογή τους θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις προβλέψεις που υπήρχαν.

Προετοιμασία του Eurogroup

Την παρουσίαση αυτών των στοιχείων θα κάνει o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου οι εκπρόσωποι των Θεσμών και των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προετοιμάσουν το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου και την εισήγηση τους για τους υπουργούς Οικονομικών.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να επιχειρήσει να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ όλων των πλευρών προκειμένου στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ώστε να μη χρειαστεί η Ελληνική κυβέρνηση να περιμένει έως την τελευταία για το 2018 συνεδρίαση του οργάνου στις 3 Δεκεμβρίου.

Πηγή:huffingtonpost.gr/