Η φρεγάτα «Ψαρά» στην επιτήρηση του τουρκικού «Barbaros»

Αιγαίο.-Η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού αντικαθιστά από την Τρίτη τη φρεγάτα «Σαλαμίς» η οποία είχε αναλάβει τις τελευταίες δύο εβδομάδες την επιτήρηση των κινήσεων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» και των πολεμικών που το συνοδεύουν ,δυτικά της Κύπρου.

Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχουν προετοιμαστεί για μια μακρά περίοδο επιτήρησης και πιθανώς έντασης στην περιοχή κατά την οποία η παρουσία φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού έχει κριθεί  απαραίτητη.

Την ίδια ώρα η Τουρκία (πέραν των απειλών Ερντογάν) κλιμακώνει ποσοτικά την παρουσία της στην περιοχή με πέντε πολεμικά πλοία κι ένα υποβρύχιο που…«φρουρούν» το «Barbaros».

Πάντως, το ΓΕΕΘΑ δεν προγραμματίζει να ενισχύσει την ελληνική παρουσία στην περιοχή, αλλά έχει δώσει εντολές για «δυναμική επιτήρηση» των τουρκικών πλοίων.

Η φρεγάτα, Φ/Γ «Ψαρά» είναι τύπου ΜΕΚΟ 200, γερμανικής σχεδίασης και κατασκευάστηκε από τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό τον Απρίλιο του 1998 και είναι του ίδιου τύπου με τις Φ/Γ Υδρα, Φ/Γ Σπέτσαι και την Φ/Γ Σαλαμίς. Πρόκειται για το τρίτο πλοίο του τύπου αυτού, και το δεύτερο που κατασκευάσθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Καθελκύστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1994 και παραλήφθηκε στις 30 Απριλίου 1998 με πρώτο κυβερνήτη τον Ανπχο Γ. Δημητριάδη ΠΝ.