Λονδίνο.- Την συλλογική απόφαση του υπουργικού της συμβουλίου να εγκρίνει το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ και το περίγραμμα της πολιτικής διακήρυξης για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης, ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι έγινε «λεπτομερής και με πάθος» συζήτηση.

Τόνισε ότι οι επιλογές ήταν δύσκολες, ιδίως στο θέμα της αποφυγής των συνόρων στην Ιρλανδία, αλλά πιστεύει ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη που μπορούσε να προκύψει από τη διαπραγμάτευση.

Έκανε λόγο για καθοριστικό βήμα που θα επιτρέψει την οριστικοποίηση της συμφωνίας, με ψηφοφορία και στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Είπε ότι αναμένει δύσκολες ημέρες και εξονυχιστικό έλεγχο της συμφωνίας, όπως πρέπει να γίνει, αλλά εκτίμησε ότι η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον.

«Πιστεύω με το μυαλό και την καρδιά ότι είναι η καλύτερη απόφαση για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η Τερέζα Μέι.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται γύρω στις 10 Δεκεμβρίου, αλλά για την ώρα η Τερέζα Μέι δε μοιάζει να εξασφαλίζει πλειοψηφία για την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Το βράδυ της Τετάρτης πλήθυναν οι αναφορές σε πιθανή απόπειρα ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών βουλευτών να προκαλέσουν εσωκομματική διαδικασία δυσπιστίας σε βάρος της πρωθυπουργού.

Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης η Τερέζα Μέι θα δεχθεί την ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού DUP που επίσης αντιτίθεται στη συμφωνία.

Αυτά προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας

Το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, καθορίζει μεταξύ άλλων τον τρόπο πρόσβασης των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία χρηματαγορά της Ε.Ε., ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, πρόκειται για μία «αποδυναμωμένη σχέση» η οποία είναι και ο «καλύτερος διακανονισμός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Λονδίνο».

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα κανονιστικά συστήματα αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να υλοποιήσει μία σειρά ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, οι οποίες θα αφορούν τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία των επενδυτών και την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού.

Στο κείμενο, 585 σελίδων, γίνεται ειδική αναφορά και στη συμφωνία για την αποφυγή των λεγόμενων «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Πηγή: skai.gr
Print Friendly, PDF & Email