Ο Τραμπ ετοίμασε γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις της έρευνας Μάλερ

Ουάσινγκτον.– Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως έγραψε προσωπικά απαντήσεις σε ερωτήσεις που είχε καταθέσει στον Λευκό Οίκο ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος ηγείται της έρευνας για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Ο κ. Τραμπ υποστήριξε πως απάντησε στις ερωτήσεις «πολύ εύκολα», αν και διευκρίνισε ότι δεν έχει υποβάλει ακόμα το κείμενο στην ομάδα του κ. Μάλερ. «Μόλις τις τελείωσα, όπως ξέρετε ήμουν λίγο απασχολημένος», είπε σε δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως δεν έλαβε βοήθεια από τους δικηγόρους του για να γράψει τις απαντήσεις, όμως άφησε να εννοηθεί πως η νομική του ομάδα θα ελέγξει το κείμενο. «Χρειάζεσαι δικηγόρους να διαβάσουν κάποιες από τις απαντήσεις […] Πάντοτε πρέπει να είσαι προσεκτικός», σχολίασε.

Οι απαντήσεις Τραμπ στις ερωτήσεις Μάλερ θέτουν τέλος σε πολύμηνες εικασίες για το εάν ο πρόεδρος θα δεχτεί να συνεργαστεί, έστω και δια αλληλογραφίας, με την έρευνα, την οποία έχει επανειλημμένα αποκαλέσει «κυνήγι μαγισσών» και «ντροπή» για τις ΗΠΑ.

Η ομάδα Μάλερ εξετάζει, μεταξύ άλλων, εάν η προεκλογική εκστρατεία του κ. Τραμπ συνεργάστηκε υπογείως με την Ρωσία και εάν ο πρόεδρος επιχείρησε να παρακωλύσει την μετέπειτα έρευνα που διεξήγαγε το FBI. Στις αρχές του 2017 ο κ. Τραμπ απέπεμψε τον τότε διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμι.

Παλαιότερα ο Λευκός Οίκος είχε διαμηνύσει πως δεν θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις για παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τραμπ πάντως επιτέθηκε για μία ακόμα φορά στην έρευνα Μάλερ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του πως δεν υπήρξε παράνομη συνεννόηση ανάμεσα στον ίδιο και την Μόσχα.

«Η έρευνα Μάλερ δεν έπρεπε να είχε γίνει, διότι δεν έγινε τίποτα κακό», σημείωσε, προσθέτοντας πως ελπίζει η έρευνα να βρίσκεται πλέον στο τέλος της.

Η ομάδα Μάλερ έχει εξασφαλίσει δηλώσεις ενοχής ή έχει πετύχει την καταδίκη επτά ατόμων, αν και καμία από τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος τους δεν συνδέεται άμεσα με τον κ. Τραμπ.

Έχουν επίσης απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον περισσότερων από 10 Ρώσων και τριών ρωσικών νομικών προσώπων.

Πηγή: skai.gr/AP Photo/Evan Vucci