Η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα και στον κόσμο

Απoστολή στις Βρυξέλλες huffingtonpost.gr

 

Toυς τελευταίους μήνες η επιστημονική κοινότητα εκφράζει τον προβληματισμό της εξαιτίας ενός ασυνήθιστου φαινομένου που σχετίζεται με το κλίμα της Ευρώπης. Το υψηλό βαρομετρικό που έχει εγκατασταθεί πάνω από τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία εμποδίζει τους δυτικούς ανέμους που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον καιρό της Ευρώπης -γνωστοί με την ονομασία jet stream- να φυσήξουν στη Βόρεια Ευρώπη.

Η εικόνα των Φινλανδών να κολυμπούν σε θερμοκρασίες μη φυσιολογικές για τα δεδομένα τους σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες μεσογειακού καλοκαιριού που τείνουν να επικρατήσουν σε περιοχές του πλανήτη που ουδέποτε κανείς είχε φανταστεί, φέρνει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα ενός πολυδιάστατου πολέμου που η ίδια έχει ξεκινήσει εις βάρος του πλανήτη. Το φαινόμενο που προαναφέρθηκε έγινε ακόμα εντονότερο την άνοιξη του 2018 με την ξηρασία να καταρρίπτει το ρεκόρ ακόμα και της χειρότερης μέχρι σήμερα χρονιάς.

Οι αριθμοί φωνάζουν

Τα νέα όμως δεδομένα σε συνάρτηση με τις δεκάδες φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια έφεραν στην επιφάνεια μια νέα κατηγορία ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του Μπαγκλαντές. Τον τελευταίο χρόνο μόνο περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες, με περισσότερους από 300.000 να βρίσκουν καταφύγιο στους καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης και περισσότερες από 1.900 ομάδες ιατρών να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες.

Συνέχεια του άρθρου