Κατατέθηκε στην Βουλή ο προϋπολογισμός-Τι περιλαμβάνει

Αθήνα.- Κατατέθηκε στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιάρακη και παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019 εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προς επεξεργασία την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια εισάγεται προς συζήτηση την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ώστε να ψηφιστεί έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου.

Tι περιλαμβάνει

Σε 910 εκατ. ευρώ ανέρχεται το νέο πακέτο των θετικών μέτρων για το 2019, τα οποία θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, προβλέπονται: μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών κατά 177 εκατ. ευρώ, χορήγηση 400 εκατ. ευρώ για επίδομα στέγασης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους κατά 51 εκατ. ευρώ, καθώς και ενίσχυση της ειδικής αγωγής κατά 22 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση, το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος διαμορφώνεται σε 3,98% του ΑΕΠ. Σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 7,383 δισ. ευρώ, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο ύψους 885 εκατ. ευρώ, εντός του οποίου θα «κινηθούν» οι παροχές του κοινωνικού μερίσματος.

Για το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά την αφαίρεση των θετικών μέτρων και την ακύρωση της διάταξης για τη μείωση των συντάξεων, θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ ή 6,945 δισ. ευρώ, αφήνοντας ένα περιθώριο ασφαλείας 199 εκατ. ευρώ ως προς τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ο συνολικός λογαριασμός θα «χρηματοδοτηθεί» με το υπερπλεόνασμα αλλά και την μη εφαρμογή των λεγόμενων αντίμετρων συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται τα εξής:

Βοήθεια στο σπίτι: Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Ειδική αγωγή: Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η δαπάνη σήμερα καλύπτεται από πόρους του ΠΔΕ. Οι νέες προσλήψεις θα χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό χωρίς να μεταβληθεί το τρέχον όριο δαπανών του ΠΔΕ. Παράλληλα, θα μειωθεί ισόποσα το όριο για το προσωπικό ορισμένου χρόνου προκειμένου να μην μεταβληθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά.

Επίδομα στέγασης: Το στεγαστικό επίδομα απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοι-κιαζόμενη κατοικία και δανειολήπτες. Τα κριτήρια ένταξης είναι εισοδηματικά, περιουσιακά (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα στη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων: Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, που είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών.

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Το μέτρο συνίσταται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.

Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών: Το μέτρο αναφέρεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

ΑΕΠ

Σε 192,749 δισ. ευρώ εκτιμάται στον προϋπολογισμό ότι θα ανέλθει το ΑΕΠ το 2019 (αύξηση 2,5%) έναντι 185,658 δισ. ευρώ εφέτος (αύξηση 2,1%).

Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού, τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθούν ως εξής:

*Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,1% (από 1% εφέτος) και η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 0,6% (από 0,2%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,9% (από 0,8%).

*Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,8% (από 7,5%) και οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,2% (από 3,4%).

*Η ανεργία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στο 18,2% (από 19,6% εφέτος).

*Ο πληθωρισμός θα σημειώσει άνοδο κατά 1,2% (από 0,8% το 2018).

Ωστόσο, επισημαίνεται στο κείμενο, καθώς οι παράγοντες κινδύνου για την ελληνική οικονομία μετατοπίζονται σταδιακά από το εσωτερικό στο εξωτερικό περιβάλλον, η επαλήθευση των προβλέψεων για το 2019 εξαρτάται βαθμιαία περισσότερο από την επικράτηση ομαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, εν μέσω μίας δυνητικής κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και του εμπορικού προστατευτισμού, των γεωπολιτικών εντάσεων που τροφοδοτούν την προσφυγική κρίση, αλλά και των διαταραχών στην πολιτική σταθερότητα ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης που δυνητικά αυξάνουν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 323,5 δισ. ευρώ ή 167,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2018. Εφέτος, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 335 δισ. ευρώ ή 180,4% του ΑΕΠ, έναντι 317,414 δισ. ευρώ ή 176,1% του ΑΕΠ το 2017. Η αύξηση αυτή το 2018 οφείλεται στη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας (cash buffer), εκ των οποίων θα γίνει μερική χρήση το 2019.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων υψηλών ταμειακών διαθεσίμων που διατηρεί το Δημόσιο, τα οποία, ακόμα και υπό εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις επαρκούν για να καλύψουν τις μικτές χρηματοδοτικές του ανάγκες τουλάχιστον για τα δύο επόμενα έτη, οι στόχοι της εκδοτικής πολιτικής για το 2019 αλλά και μετέπειτα θα προσανατολιστούν: σε ομολογιακές εκδόσεις με υψηλή ρευστότητα και όγκο, στη διατήρηση μίας αντιπροσωπευτικής καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων αναφοράς, καθώς επίσης και στη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ως εκδότη κρατικών χρεογράφων, παρέχοντας παράλληλα την αναγκαία διαφάνεια και προβλεψιμότητα στην επενδυτική κοινότητα.

Το σύνολο των νέων ετήσιων εκδόσεων δεν αναμένεται να ξεπερνά τις ετήσιες αποπληρωμές χρεολυσίων, ενώ η αναμενόμενη υπερβάλλουσα ρευστότητα θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου προγράμματος διαχείρισης υφιστάμενων υποχρεώσεων χαρτοφυλακίου χρέους, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων προγραμμάτων που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα συνολικά έσοδα για το 2019 τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχονται σε 1,531 δισ. ευρώ.

Δηλώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης είπε ότι πρόκειται για ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων και όχι για αναστολή του. «Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2008 που περιλαμβάνει μία καθαρά δημοσιονομική επέκταση στο 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 910 εκατ. ευρώ», τόνισε ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής σε πιο φιλική κατεύθυνση για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακύρωση και της μείωσης του αφορολογήτου, καθώς ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ακυρώνει προνομοθετημένα μέτρα που είναι αχρείαστα και αντιπαραγωγικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας χαιρέτισε την μη περικοπή των συντάξεων και είπε ότι η κοινωνία δεν θα άντεχε περαιτέρω περικοπή σε αυτή την συγκυρία. «Η εξέταση του προϋπολογισμού όμως θα οδηγήσει στην αντίληψη των οικονομικών αδιεξόδων που η πολιτική σας οδηγεί τη χώρα. Θα ήλπιζα να διαψευστώ αλλά φοβάμαι ότι αυτό δεν θα συμβεί», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Από το Ποτάμι ο Πάνος Αμυράς είπε ότι αυτός δεν είναι ακριβώς ο πρώτος μετα-μνημονιακός προϋπολογισμός καθώς είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. «Άρα ας κρατάμε μικρό καλάθι», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για προϋπολογισμό «ανακύκλωσης της φτώχειας» και όχι ανάπτυξης. Όπως ανέφερε παίρνουμε 10 και δίνουμε πίσω 1 με λογική επιδοματικής πολιτικής ανακύκλωσης της φτώχειας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι συνεχίζει να ισχύει η σιδερένια επιτροπεία από την Ε.Ε. «Όλα έχουν αποφασιστεί και απλά μένει ο τίτλος», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Πηγή: skai.gr