Χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλουν οι σύζυγοι

Σήμερα ο αριθμός των φορολογουμένων φτάνει τα 8,5 εκατομμύρια, ωστόσο οι φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος που υποβάλλονται κάθε χρόνο στο taxis είναι 5,5 εκατομμύρια, καθώς οι περισσότερες αφορούν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα που υποβάλλονται από το σύζυγο και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα εισοδήματα της συζύγου.

Η νομοθεσία που διέπει την από κοινού υποβολή από τους συζύγους του οικογενειακού εισοδήματος, μέσω μιας μόνο φορολογικής δήλωσης στην εφορία, πρόκειται σύντομα να αλλάξει.

Με την νομοθετική αλλαγή που σχεδιάζεται θα παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε σύζυγο να υποβάλλει, εάν το επιθυμεί, χωριστή (ατομική) δήλωση εισοδήματος στην εφορία και να πληρώνει με βάση το εκκαθαριστικό που θα λάβει τις δόσεις οφειλής ή να εισπράξει επιστροφή φόρου εάν το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό.

Η αλλαγή στη νομοθεσία θα επέλθει, μετά την απόφαση του ΣΤΕ το οποίο έκρινε, μετά από προσφυγή φορολογουμένου συζύγου ότι μπορεί να υποβάλλει, εάν το επιθυμεί, χωριστή (ατομική) δήλωση εισοδήματος και όχι από κοινού με τη σύζυγό του.

Σήμερα, χωριστές δηλώσεις εισοδήματος μπορούν να υποβάλλουν τα ζευγάρια σε τρεις περιπτώσεις.

Στην πρώτη περίπτωση όταν έχουν διακόψει με διαζύγιο τον έγγαμο βίο τους ή έχει επέλθει λύση του συμφώνου συμβίωσης, στη δεύτερη περίπτωση εάν ο/η σύζυγος είναι σε κατάσταση πτώχευσης και στην τρίτη περίπτωση εάν ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι επικαλεστούν διάσταση στο γάμο τους.

Σήμερα, εάν τα ετήσια εισοδήματα των δύο συζύγων περιλαμβάνονται σε μια κοινή φορολογική δήλωση το μόνο που μπορεί να αιτηθεί ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι είναι να υπάρχει διαχωρισμός της οφειλής ή της επιστροφής φόρου χωριστά για κάθε σύζυγο. Ωστόσο, στην οικογενειακή δήλωση εισοδήματος συμψηφίζονται οφειλές και επιστροφές φόρου με αποτέλεσμα ο ένας σύζυγος να πληρώνει τον λογαριασμό του άλλου.

Στα πλεονεκτήματα, ωστόσο, της κοινής δήλωσης είναι το γεγονός ότι μπορούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης, όπως και να συμπληρώσει ο ένας για τον άλλο τυχόν ελλείψεις σε δαπάνες με πλαστικό χρήμα για την κατοχύρωση του αφορολογήτου εάν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος. Στα θετικά της χωριστής (ατομικής) δήλωσης παρέχεται η δυνατότητα διεκδίκησης επιδομάτων και λοιπών παροχών αλλά ακόμη και η υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη για οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο…