Πέθανε στα 94 ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος

Πέθανε στα 94 του ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους όπως ανακοίνωσε ο γιος του, Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Οι Τζεμπ, Νιλ, Μάρβιν, Ντορο και εγώ προσωπικά με θλίψη ανακοινώνουμε ότι έπειτα από 94 αξιοσημείωτα χρόνια, ο λατρεμένος μας Μπαμπάς πέθανε. Ο Τζορτζ Μπους υπήρξε ένας άνδρας με υψηλά ιδανικά και ο καλύτερος μπαμπάς που θα μπορούσε να ζητήσει ένα γιος ή μία κόρη. Σύσσωμη η οικογένεια Μπους είναι βαθύτατα ευγνωμονούσα για τη ζωή και την αγάπη που μας προσέφερε, για την συμπόνια εκείνων που ενδιαφέρθηκαν και προσεύχονταν για τον Μπαμπά και για τα συλλυπητήρια των φίλων μας και των συμπατριωτών μας».

Υπήρξε βετεράνος πολεμιστής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στον οποίο έλαβε μέρος ως πιλότος και μετέπειτα μεγιστάνας στον πετρελαϊκό τομέα στο Τέξας. Στην πολιτική εισήλθε το 1964 στο πλευρό των Ρεπουμπλικάνων.

Ύστερα από μία σύντομη προεκλογική εκστρατεία το 1980 για την Προεδρεία των ΗΠΑ, υπηρέτησε δύο θητείες ως αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Ρίγκαν πριν ανέλθει στον προεδρικό θώκο, κερδίζοντας στις εκλογές του 1988 τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Έλληνα ομογενή, Μάικλ Δουκάκις.

Έπειτα από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 1992 ανέπτυξε μία ιδιαίτερη σχέση φιλίας με τον ηγέτη των Δημοκρατικών Μπιλ Κλίντον, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην Προεδρεία των ΗΠΑ.

Έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον, γεγονός που τον υποχρέωσε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στην κηδεία της συζύγου του Μπάρμπαρα η οποία απεβίωσε στις 17 Απριλίου του 2018. Εμφανώς καταβεβλημένος από τη νόσο, ο Τζορτζ Μπους παρέστη στην τελετή καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Μία εβδομάδα αργότερα εισήλθε σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, καθώς προσβλήθηκε από λοίμωξη.

Ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός εν ενεργεία αντιπρόεδρος που έγινε Πρόεδρος από το 1836 και μόλις ο δεύτερος που είδε τον γιό του, Τζορτζ Μπους Τζουνιορ να ακολουθεί τα προεδρικά του βήματα και να εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2000.

Πηγή: skai.gr