Πούτιν: Μεγάλες προοπτικές για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Μόσχα: Ελλάδα και Ρωσία ενώνονται από μεγάλες προοπτικές δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Στην κοινή συνέντευξη που ακολούθησε τις συζητήσεις των δύο ηγετών, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε τη χαρά του για τη επίσκεψη της ελληνικής αποστολής και όπως είπε οι δύο χώρες γιορτάζουν τα 190 χρόνια από την έναρξη των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων.

Όπως τόνισε ο Βλ. Πούτιν «αναλύσαμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς και στις περαιτέρω σχέσεις θα συμβάλλουν οι συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα».

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ανάπτυξη των σχέσεων σε αυτόν τον τομέα, υπογραμμίζοντας πως πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και πάνω από το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.

«Συζήτησαμε συνεργασία στην διανομή αερίου μέσω της νότιας διαδρομής. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στο ζήτημα να περάσει ο Turkish Stream και στην Ελλάδα. Είναι πολύ ρεαλιστικό», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι στις σχέσεις των δύο χωρών συμβάλλουν και τα θέματα πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε χρόνο έχουμε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων» σε Ελλάδα και Ρωσία, ενώ ανέφερε πως το 2019 θα είναι αφιερωματικό έτος γλώσσας και λογοτεχνίας.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ο κ. Πούτιν σημείωσε πως πέρυσι επισκέφθηκε την Ελλάδα αριθμός ρεκόρ Ρώσων τουριστών και πρόσθεσε πως «φέτος υπολογίζουμε αυτός ο αριθμός να φτάσει το 1 εκατ. ταξιδιώτες».

Αναφορικά με το διμερές εμπόριο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως τη χρονιά που πέρασε υπήρξε αύξηση 27% και άγγιξε τα 3,7 δισ. δολάρια.

«Εκφράζω ευγνωμοσύνη για τις περιεκτικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα», επεσήμανε ο Βλ. Πούτιν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το «επεισόδιο» με την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, ο Πούτιν τόνισε πως αυτή η «μαύρη σελίδα» έχει κλείσει, υπογραμμίζοντας πως κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι «παίζαμε σκοτεινό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες».

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατόν η δύσκολη, οικονομικά, περίοδος που περνάει η Ελλάδα, ενώ συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τις κινήσεις που κάνει επί του ζητήματος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως ο διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, ωστόσο η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις μας στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε, μας βοηθά να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες.

naftemporiki.g