Πιστοποιητικό ζωής κάθε δύο χρόνια αν ζείτε εκτός Αυστραλίας και λαμβάνετε σύνταξη από το Centrelink

Μελβούρνη.- Από την 1η Ιουλίου 2019 όσοι συνταξιούχοι που ζουν εκτός Αυστραλίας, έχουν συμπληρώσει το 80ό έτος της ηλικίας τους και λαμβάνουν σύνταξη γήρατος από το αυστραλιανό Δημόσιο, θα πρέπει να προσκομίζουν κάθε δύο χρόνια στο Centrelink Πιστοποιητικό Ζωής, κάτι που ήδη ισχύει για όσους ζουν μόνιμα στην Αυστραλία και λαμβάνουν σύνταξη από το ελληνικό δημόσιο.

Η εφαρμογή του νέου μέτρου κρίθηκε απαραίτητη από το υπουργείο καθώς εκτιμάται ότι το αυστραλιανό Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει την σύνταξη ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει, σύνταξη που λαμβάνουν οι συγγενείς τους παράνομα, είτε εν αγνοία τους είτε γνωρίζοντας ότι εξαπατούν το αυστραλιανό Δημόσιο.

Το υπουργείο εκτιμά, επίσης, ότι ο αριθμός των συντάξεων που θα ακυρωθούν επειδή οι δικαιούχοι τους έχουν πεθάνει, θα φτάσει τις 6.000 ενώ από την ακύρωσή τους θα εξοικονομηθούν πάνω από $150 εκατ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση Morrison αποφάσισε την εφαρμογή του νέου μέτρου καθώς διαπίστωσε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας των ηλικιωμένων που λαμβάνουν σύνταξη και ζουν στο εξωτερικό, είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των ηλικιωμένων που ζουν στην Αυστραλία.

Μάλιστα, ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Paul Fletcher, ανακοινώνοντας το νέο αυτό μέτρο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασκηθούν και διώξεις κατά συγγενών που εξαπατούσαν εν γνώσει τους το αυστραλιανό Δημόσιο.

Οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν εντός των επομένων μηνών επιστολή από το Centrelink, η οποία θα τους ενημερώνει για το Πιστοποιητικό Ζωής, πως και ποιος θα πρέπει να το συμπληρώσει και επικυρώσει και που θα καταθέσουν το έντυπο.

H διορία κατάθεσης του Πιστοποιητικού που θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους που είναι υποχρεωμένοι να το υποβάλλουν, θα είναι 13 εβδομάδες.

Αν το έγγραφο δεν κατατεθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα το Centrelink θα διακόπτει την πληρωμή της σύνταξης