Πριν από 156 χρόνια ψήφιζαν οι ΄Ελληνες του εξωτερικού! – Λιθογραφία

Απευθυνόμενος στην κυβερνώσα πλειοψηφία ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κων. Τασούλας, τόνισε στην Επιτροπή Αναθεώρησης Συντάγματος ότι «θα πρέπει να λάβει υπόψη την πρότασή μας για συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου του ελληνισμού της διασποράς, όπως προφανώς θέλει και ο κυβερνητικός εταίρος».

Για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό αλλά και για την ανάγκη να κατοχυρώσουμε την δημοσιονομική ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων του προϋπολογισμού μίλησε στην Βουλή ο Κώστας Τασούλας βουλευτής Ιωαννίνων και Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Επιτροπή Αναθεώρησης Συντάγματος κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής δύο φωτογραφίες:

Μία φωτογραφία αγγλικής λιθογραφίας του 1862 που απεικονίζει τη σκηνή της ψηφοφορίας στο Ελληνικό Προξενείο του Λονδίνου. Για να θυμίσει ότι τότε, 156 χρόνια πριν, ψήφισαν για πρώτη και τελευταία φορά οι Ελληνες του εξωτερικού σε εθνικές εκλογές.

 

Και μία δεύτερη φωτογραφία του φωτογραφικού αρχείου της ΔΕΗ, από τα Κτίσματα Πωγωνίου του 1959, όταν έμπαιναν οι πρώτες κολώνες της ΔΕΗ, αποτέλεσμα και αυτό της γενικότερης οικονομικής βελτίωσης της χώρας που σημειώθηκε την περίοδο 1956-1963 λόγω και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που για πρώτη φορά τότε εφήρμοσε η Κυβέρνηση Καραμανλή, ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που σήμερα πρέπει και πάλι να κατοχυρώσουμε ακόμη και συνταγματικά.

 

Απευθυνόμενος στην κυβερνώσα πλειοψηφία ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «θα πρέπει να λάβει υπόψη την πρότασή μας για συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου του ελληνισμού της διασποράς, όπως προφανώς θέλει και ο κυβερνητικός εταίρος».

Και πρόσθεσε: «Για να σας δείξω, κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτό δεν είναι τελικά δύσκολο τεχνικά, γραφειοκρατικά, διαδικαστικά, θα καταφύγω σε οπτικοακουστική μέθοδο. Θα σας δείξω δηλαδή μια ζωγραφιά από τις εκλογές του 1862, στο Προξενείο της Ελλάδος στο Λονδίνο, όπου ψήφισε για πρώτη και τελευταία μέχρι στιγμής φορά ο ελληνισμός της διασποράς.

Εδώ ψηφίζουν οι Έλληνες του Λονδίνου στις τότε εκλογές, όπου αναδείχθηκαν τριάντα τέσσερις Βουλευτές της Βουλής εκείνης από τον ελληνισμό της διασποράς. Εδώ βγαίνει για πρώτη φορά Βουλευτής ο Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πατέρας του Σπυρίδων Τρικούπης, Πρέσβης τότε στο Λονδίνο, εξελέγη στο Μάντσεστερ στις ίδιες εκλογές.

«Αυτό σας το δείχνω για να καταλάβετε ότι εάν τότε, με τα περιορισμένα τεχνικά μέσα που είχαν και μέσα επικοινωνίας, ψήφισε ο ελληνισμός στις μεγάλες παροικίες του, δηλαδή ψήφισαν στην Αλεξάνδρεια, στο Λονδίνο, στα Μπιτόλια, στην Αδριανούπολη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Κάιρο, πόσο εύκολο είναι εάν θέλουμε να επαναληφθεί πολύ πιο συντονισμένα και πιο ορθά τώρα» είπε ο κ. Τασούλας.

Επιπλέον ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε τη συνταγματοποίηση της δημοσιονομικής νοικοκυροσύνης. Θύμισε δε, το αποφασιστικό οικονομικό άλμα που πραγματοποίησε η Ελλάδα την περίοδο 1955 έως 1965-1966, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα υπερδιπλασιάστηκε σε λίγα χρόνια και το οποίο, όπως είπε, «οφείλεται κυρίως στη νοικοκυρεμένη δημοσιονομική και πιστωτική πολιτική της δεκαετίας 1953-1963, που επέτρεψε στον μέχρι τότε ελλειμματικό προϋπολογισμό να παρουσιάζει περισσεύματα που διατέθηκαν για την ενίσχυση των επενδύσεων και την αύξηση της παραγωγής».

Οπως είπε μάλιστα «ο νοικοκυρεμένος και όχι νεοφιλελεύθερος προϋπολογισμός και η πιστωτική πολιτική εκείνης της περιόδου επέτρεψε να επαναληφθεί το 1957 ο εσωτερικός δανεισμός και να εκδοθούν τα ομολογιακά δάνεια της ΔΕΗ που συνέβαλαν κατά πολύ στον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Και στο σημείο αυτό κατέθεσε άλλη φωτογραφία που έχει σχέση με τον εξηλεκτρισμό της χώρας. Είναι από το χωριό Κτίσματα Ιωαννίνων το 1959.

«Μετά τα ομολογιακά δάνεια της ΔΕΗ του 1957, η ΔΕΗ μπόρεσε και έκανε εκτεταμένο εξηλεκτρισμό της χώρας, φτάνοντας μέχρι τα επιμεθόρια χωριά των ελληνοαλβανικών συνόρων. Βλέπετε παιδιά της εποχής εκείνης με μπαλωμένα ρούχα, και εν χρω περίπου κουρεμένα να βλέπουν τον εργάτη που βάζει τα καλώδια της ΔΕΗ στο χωριό τους και βλέπουν ουσιαστικά αυτό που θα αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο» είπε ο Κ. Τασούλας.

«Πρέπει να προφυλάξουμε μέσω του Συντάγματος τους εαυτούς μας και τον ελληνικό λαό από τον πειρασμό και τη χίμαιρα των παροχών, η οποία καταδολιεύει εντελώς την ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις οικονομικές εκτραχύνσεις και υποβαθμίσεις της χώρας μας. Εφόσον δεν υπάρχει το πολιτικό μέγεθος που να μπορέσει πολιτικά να επιβάλει αυτή την ισορροπία, ας αυτοπροστατευτούμε μέσω του Συντάγματος και θα προκύψει εν συνεχεία και πρακτική πολιτική η οποία θα το εφαρμόζει, χωρίς κατ’ ανάγκην να τη δεσμεύει το Σύνταγμα» κατέληξε.