Μπουρλώτο βάζει χριστουγεννιάτικα ο Δήμαρχος Πόρου στα νοικοκυριά του νησιού

Ρεπορτάζ  ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Χριστουγεννιάτικα επέλεξε ο Δήμαρχος Πόρου να σκορπίσει ταραχή στο νησί καλώντας τους δημότες του εντός δύο εβδομάδων να εξοφλήσουν πολυετείς υποχρεώσεις και, μάλιστα, με τσουχτερό πρόστιμο! Αφορμή ο  αποχετευτικός αγωγός και ο Βιολογικός Καθαρισμός στο Δήμο Πόρου ο οποίος ξεκίνησε μεν το 2008, πλην, όμως, αμφίβολο είναι εάν θα τελειώσει ποτέ, λαμβανομένου υπόψη ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2018 η περιοχή Νεωρίου, Ασκελίου (Καλαβρία) αλλά και μέρος της Σφαιρίας εξέπεμπαν έντονη δυσώδη οσμή.

Γι αυτό, λοιπόν, το ημιτελές έργο,  με την υπ’ αριθμ. 219/2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επανακαθορίστηκαν τα πρόστιμα για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στις από το 2014-2015 αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου για πρόστιμα, σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων που το δίκτυο περνάει μπροστά από τα ακίνητά τους, δεν έχουν συνδεθεί με αυτό.

<<Με τη νέα (219/2018 ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκαν τα εξής:
1. Καθορίστηκε πρόστιμο για την εκπρόθεσμη σύνδεση κτηρίων με το αποχετευτικό δίκτυο: 10€/τ.μ. για οικίες και 12€/τ.μ. για καταστήματα / ξενοδοχεία / ενοικιαζόμενα συν πρόστιμο ίσο με τα τέλη αποχέτευσης που θα πλήρωνε το ίδιο ακίνητο σε βάθος πενταετίας.
2. Καθορίστηκε πρόστιμο για κτήρια που θα εντοπίζονται από ελέγχους του Δήμου να μην έχουν συνδεθεί με το δίκτυο, ενώ ήταν δυνατή η σύνδεσή τους: 20€/τ.μ. για οικίες και 24€/τ.μ. για καταστήματα / ξενοδοχεία / ενοικιαζόμενα συν πρόστιμο ίσο με τα τέλη αποχέτευσης που θα πλήρωνε το ίδιο ακίνητο σε βάθος πενταετίας.
3. Καθορίστηκε πρόστιμο για κτήρια που θα εντοπίζονται από ελέγχους του Δήμου να έχουν συνδεθεί παράνομα με το δίκτυο (χωρίς να το έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες): 30€/τμ. για οικίες και 36€/τ.μ. για καταστήματα / ξενοδοχεία / ενοικιαζόμενα συν πρόστιμο ίσο με τα τέλη αποχέτευσης που θα πλήρωνε το ίδιο ακίνητο σε βάθος πενταετίας.
4. Καθορίστηκαν ρυθμίσεις βεβαίωσης / πληρωμής των ανωτέρω προστίμων ως εξής:
α) Τέσσερις ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις
β) Οχτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 10%
γ) Εφάπαξ καταβολή με μείωση 25%
δ) Εφάπαξ καταβολή έως 31.12.2018 με μείωση 75%>>.

Μιλάμε, δηλαδή, για εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών μεταξύ των δημοτών που συγκαταλέγονται στην κατηγορία αυτή καθώς η σχετική ανακοίνωση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε μέσω του Facebook (!) στο οποίο πολλοί κάτοικοι του νησιού δεν έχουν πρόσβαση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Δήμος απευθύνει κάλεσμα, με εξόφθαλμα απειλητικό ύφος, σε όλους τους ιδιοκτήτες που υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες που επισύρουν βεβαίωση προστίμου, να προσέλθουν αυτοβούλως στον Δήμο και να καταβάλουν το πρόστιμο εφάπαξ έως τις 31.12.2018, ώστε να τύχουν της ευεργετικής ρύθμισης μείωσής του κατά 75%.>>

Η απόφαση αυτή του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς–όπως και ο ίδιος ο Δήμαρχος παραδέχεται-  «η μονάδα του Βιολογικού λειτουργεί υποτυπωδώς», αποτελώντας στην κυριολεξία μία υγειονομική βόμβα για το νησί, που κατακλύζεται τους θερινούς κυρίως μήνες από «δυσάρεστες έως ανυπόφορες οσμές» και είναι οξύμωρο ο ίδιος άνθρωπος να λέει ότι κάνει «όλες τις νόμιμες ενέργειες που θεωρούσα κατάλληλες ώστε να πειστούν να συνδεθούν με τον Βιολογικό όλοι όσοι κάτοικοι δεν έχουν ακόμη συνδεθεί»…

Και για να το επιτύχει αυτό, καταφεύγει στην είσπραξη εξοντωτικών προστίμων που οι προηγούμενοι δήμαρχοι είχαν επιβάλει (δίχως και να τα εισπράξουν)  και αυτός τα επαυξάνει!

Προσπαθώντας να απαντήσει στα σχόλια των αιφνιδιασμένων Ποριωτών ο Δήμαρχος κ. Δημητριάδης, γόνος εύπορης οικογένειας, υποστηρίζει ότι

1. Η σύνδεση με τα δημοτικά αποχετευτικά δίκτυα είναι υποχρεωτική από το νόμο για όλα τα κτήρια που μπορούν να συνδεθούν με αυτά.
2. Η πληρωμή τελών αποχέτευσης είναι υποχρεωτική από το νόμο για όλα τα κτήρια που είναι συνδεδεμένα με αποχετευτικά δίκτυα.
3. Οι δημοτικές δαπάνες για τη λειτουργία των υποδομών ύδρευσης – αποχέτευσης μπορούν να καλύπτονται μόνο από τα ανωτέρω «ανταποδοτικά» τέλη και –αντίστροφα- τα τέλη αυτά μπορούν να διατίθενται μόνο για τέτοιες δαπάνες. Στην περίπτωση του Δήμου μας, με βάση αυτά τα έσοδα πληρώνουμε ρεύμα για γεωτρήσεις και αντλίες νερού και αποχέτευσης, επιδιορθώνουμε βλάβες, αναπτύσσουμε τα δίκτυα κτλ. Με λίγα λόγια, αν δεν υπήρχαν αυτά τα έσοδα το νησί θα ήταν μη – κατοικήσιμο.
4. Όλα τα παραπάνω ισχύουν σε όλη την Ελλάδα για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από το αν λειτουργεί στον κάθε Δήμο εργοστάσιο Βιολογικού καθαρισμού. Είναι άλλο πράγμα το «αποχετευτικό δίκτυο» και άλλο ο «αποδέκτης των ακαθάρτων». Ακόμα και αν ο αποδέκτης είναι η θάλασσα (όπως π.χ. γινόταν στη Σφαιρία μέχρι το 2008) ή γίνεται ακόμα σε πολλά νησιά, όλα τα παραπάνω (αρ. 1 έως 3) ισχύουν κανονικά.>>

Αυτά που υποστηρίζει ο Δήμαρχος είναι αντιληπτά. Εκείνο που είναι ασύλληπτο, είναι η απόφασή του να εισπράξει τέλη από νοικοκυριά που καλώς ή κακώς δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο και, μάλιστα, με τσουχτερά πρόστιμα για όλα τα χρόνια λειτουργίας του δικτύου, αγνοώντας ότι ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ η χώρα και οι κάτοικοί της υφίσταντο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ανέτρεψαν άρδην τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ο κ. Δήμαρχος υποστηρίζει ακόμη ότι το 2014, το 2015 και το 2018 εισηγήθηκε και ψηφίστηκαν από το Δ.Σ. αντίστοιχες Αποφάσεις με τις οποίες δόθηκαν νέες προθεσμίες για δήλωση συνδέσεων με μειωμένο ή καθόλου (το 2014) πρόστιμο. Δυστυχώς, όμως, δεν έλαβε υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του νησιού, που είναι κατά βάση  παραθεριστικός τόπος, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μην είναι μόνιμοι ούτε καν δημότες στο νησί το οποίο το επισκέπτονται για λίγες μέρες τους καλοκαιρινούς μήνες.  Επομένως, η μη σύνδεση μπορεί και να οφείλεται στην απουσία τους από  το νησί και στην μη ενημέρωσή τους, αφού ο Δήμαρχος επέλεξε το FB και όχι τις ατομικές προσκλήσεις ως είχε υποχρέωση.

Όπως, άλλωστε, πράττει με τους λογαριασμούς ύδρευσης, στους οποίους ενώ σημειώνει οδηγίες για «λελογισμένη χρήση του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες», ή άλλες προτροπές, όπως «να μας ενημερώνετε  τις οποιεσδήποτε  αλλαγές ονομάτων στις οικίες» και, ακόμη, «παρακαλούμε να διατηρείτε το φρεάτιο παροχής καθαρό  και προσβάσιμο ώστε  ο καταμετρητής να έχει  άμεση πρόσβαση…» αποφεύγει να υπενθυμίσει στους δημότες την υποχρέωση για σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης… Ή για τα επαπειλούμενα υψηλά πρόστιμα…

Κι όμως, ο λογαριασμός έχει τυπωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όνομα, επίθετο πατρώνυμο, αριθμό Μητρώου που θα επέτρεπαν στο Δήμαρχο να επικοινωνήσει γραπτώς με  ΟΛΟΥΣ τους υπόχρεους δημότες ώστε και να τους ενημερώσει και να μην ελέγχεται σήμερα για ελλειπή ενημέρωση που παγίδεψε τους κατοίκους.

Αν και δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνες που –όπως καταγγέλλεται στην Panhellenic Post- δημότες είχαν ήδη από το 2015  κάνει αίτηση να συνδεθούν για να εισπράξουν αρμοδίως την απάντηση: «περιμένετε να σας απαντήσουμε γραπτώς» και η απάντηση αυτή δεν έφθασε ποτέ…

Ας δούμε τι προβλέπει το Καταστατικό λειτουργίας παντός σωστού Δήμου, όπως το αλιεύσαμε από το διαδίκτυο:

1.<<Το Δημοτικό Συμβούλιο εξασφαλίζει στους δημότες πλήρη πληροφόρηση για τα, κάθε είδους, προβλήματα της περιφέρειας του, καθώς και για τη δραστηριότητά του, αναφορικά με την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων αυτών. Το έκανε αυτό ο κ. Δημητριάδης αφής ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου;>>

  1. <<Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει μέτρα για την όσο το δυνατόν ευρύτερη δημοσιοποίηση των αποφάσεων αυτών, μέσω των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκδίδοντας ειδικούς οδηγούς ενημέρωσης των κατοίκων και  των οικείων επαγγελματικών τάξεων και χρησιμοποιεί, για τον ίδιο σκοπό, οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο>>. Από όλα τα «πρόσφορα μέσα» ο κ. Δημητριάδης φαίνεται ότι επέλεξε το FB…
  2. <<Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτές προβλέπονται υποχρεωτικά από την παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 3861/2010 και με τις επιφυλάξεις και εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 και στην περ. 4, παρ. 4 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου,  αναρτώνται υποχρεωτικά στο Πρόγραμμα Διαύγεια.  Σε αντίθετη περίπτωση δεν εκτελούνται>>. Ο κ. Δήμαρχος ανάρτησε στη Διαύγεια την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την είσπραξη των οφειλομένων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018;

Ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης περιγράφει ως ακολούθως το τι συνέβη από το 2009 έως το 2014, όταν και ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή:

<<α) Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των «υπόχρεων» ακινήτων συνδέθηκαν ως όφειλαν με το δίκτυο και έκτοτε καταβάλουν κάθε μήνα τέλος αποχέτευσης ύψους 35% επί του λογαριασμού ύδρευσης. Επίσης πλήρωσαν τέλος σύνδεσης και ιδιωτικά έξοδα για τις εργασίες διασύνδεσης των κτηρίων τους. Ωστόσο, αρκετοί άλλοι συμπολίτες τους δεν συνδέθηκαν παρότι μπορούσαν και άρα όφειλαν και κάποιοι άλλοι συνδέθηκαν παράνομα χωρίς να το δηλώσουν (κλέβοντας το Δήμο). Οι τελευταίες κατηγορίες ιδιοκτητών όλα αυτά τα χρόνια δεν πληρώνουν το 35% επί του τέλους ύδρευσης, τη στιγμή που οι συμπολίτες τους πληρώνουν (π.χ. για μία τρίμηνη κατανάλωση 50€, οι ιδιοκτήτες αυτοί εξοικονομούν 70€ το χρόνο επί 10 χρόνια). Επίσης, όσοι από αυτούς έχουν απορροφητικούς βόθρους, παρανομούν ΚΑΙ ποινικά και επιβαρύνουν την θάλασσα μπροστά από το σπίτι τους όπου το καλοκαίρι κολυμπούν οι ίδιοι και όλοι οι υπόλοιποι>>. Περίεργο είναι το γεγονός ότι ο κ. Δήμαρχος δεν δίνει κανένα απολύτως στοιχείο για το πόσοι δημότες έχουν συνδεθεί, πόσα έχει εισπράξει ως τέλη σύνδεσης, πόσα ως τέλος αποχέτευσης,  πόσοι συνδέθηκαν παράνομα και πόσοι δεν έχουν εισέτι συνδεθεί.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγελαφικά, ο κ. Δημητριάδης, που σήμερα απειλεί να «κόψει κεφάλια» ομολογεί ότι από ευαισθησία <<και επειδή ο πρωταρχικός σκοπός δεν είναι να τιμωρηθούν οι «παραβάτες», για το λόγο αυτό ο Δήμος ακόμα δεν διενεργεί οίκοθεν ελέγχους για τον εντοπισμό τους, αλλά επιμένει να τους δίνει συνεχώς διέξοδο, ώστε να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ με δυνατότητα καταβολής μόνο του 25% των προβλεπόμενων προστίμων>>.  Δηλαδή, δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, που είναι ακριβώς «οι οίκοθεν έλεγχοι», αλλά «δίνει διέξοδο» για να πληρωθούν τα πρόστιμα …μισοτιμής!!!

Εις επίρρωση της απόφασής του να εισπράξει τα πρόστιμα,  ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης καταλήγει στη σχετική του απάντηση μέσω -πάντα!- του FB: «Αν εξακολουθούν και υπάρχουν αντιδράσεις, μετά την πλήρη γνώση των ανωτέρω, ειδικά από ιδιοκτήτες «υπόχρεων» κτηρίων, τότε τις απορρίπτω κάθετα».

Ας δούμε, λοιπόν, τι θα πουν και τα Δικαστήρια, είπαν στην PanhellenicPost αρκετοί κάτοικοι του νησιού.