Προ των πυλών το νέο κύμα κακοκαιρίας

Τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στη νότια νησιωτική χώρα, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά από το βράδυ προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 7, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα επικρατήσει στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη, με χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και δυνατούς ανέμους στα πελάγη.

Ειδικότερα, σήμερα στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 έως 09 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο στη δυτική- κεντρική Μακεδονία 400 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία μέχρι 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία στα βόρεια χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά των βορειοτέρων περιοχών (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: από 05 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια ηπειρωτικά από -05 (μείον 5) έως 08 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες νωρίς το πρωί στα ανατολικά με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στην Εύβοια όπου θα σημειωθούν και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Νέα αύξηση των νεφώσεων από το βράδυ.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα νότια τοπικά 7 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς κελσίου

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία από το απόγευμα θα σταματήσουν. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα νότια.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς.

Θερμοκρασία: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 03-01-2019

Την Πέμπτη αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά ηπειρωτικά, και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο πιθανώς 9 μποφόρ, που γρήγορα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Μικρή εξασθένηση αναμένεται από τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα καταγράψει πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός τη νύχτα στα βόρεια.