Στόχος ακραίων εθνικιστών ο Τούρκος δήμαρχος που έφτιαξε πόστερ στα Ελληνικά

Τον μπελά του βρήκε ο δήμαρχος της Αδριανούπολης, επειδή θέλησε να φανεί ευγενικός απέναντι στους εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα που καταφθάνουν μαζικά στην πόλη του για ψώνια. Εκμεταλλευόμενοι την πτώση της λίρας, που έχει χάσει το 30% της αξίας της απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, οι τουρίστες από την Ελλάδα και την Βουλγαρία έχουν αυξηθεί το τελευταίο εξάμηνο.

Για να τους ευχαριστήσει, ο δήμαρχος γέμισε την πόλη με αφίσες σε διάφορες γλώσσες, με τις οποίες εύχεται Καλή Χρονιά. Επειδή, όμως, στην ελληνική αφίσα έχει χρησιμοποιηθεί το ελληνικό όνομα της πόλης, ο Ρετσέπ Γκουρκάν βρέθηκε στο στόχαστρο των εθνικιστών.

«Ναι, είναι μία ευγενική χειρονομία, αλλά στα Βουλγαρικά πόστερ το όνομα της πόλης μας είναι Εντίρνε, ενώ στα Ελληνικά είναι Αδριανούπολη. Κύριε δήμαρχε, αυτή δεν είναι μία Βυζαντινή πόλη. Υπήρξε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 88 χρόνια…» δήλωσε στο Πρακτορείο Αναντολού ο πρόεδρος μίας Ενωσης Νεολαίας.

Ο ίδιος ο δήμαρχος δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα στους επικριτές του και τα πόστερ παραμένουν στην θέση τους, όπως επίσης και οι τιμοκατάλογοι στα Ελληνικά και τα Βουλγαρικά, τους οποίους έχουν επιστρατεύσει οι καταστηματάρχες της πόλης για να διευκολύνουν τους τουρίστες.

Η Εντίρνε είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ο πληθυσμός της φτάνει τους 165.979 κατοίκους. Στα Ελληνικά αποκαλείται Αδριανούπολη και στα Βουλγαρικά Οντρίν. Είναι ιστορική πόλη της Τουρκίας και υπήρξε η τρίτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1363 ως το 1453.