Κρίσιμο ραντεβού για τις τράπεζες

Στο τέλος του Ιανουαρίου -και συγκεκριμένα στις 27 του μηνός- οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντήσουν τον νέο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία στην έδρα του, στη Φραγκφούρτη, όπου θα συζητήσουν μια ιδιαίτερα «καυτή» ατζέντα, δεδομένου ότι τα ανοιχτά ζητήματα των τραπεζών είναι πολλά, με αιχμή αυτό των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τη βεντάλια των θεμάτων που τις απασχολούν και να διαμορφώσουν άποψη για τις πολιτικές του SSM υπό τη νέα του ηγεσία, αλλά και στο πλαίσιο των καινούργιων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα ανοίγματα σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) συνέχισαν την πτωτική τους πορεία κατά το α’ εξάμηνο του 2018 και ανήλθαν σε 19,9 δισ. ευρώ (22% των ΜΕΑ), σημειώνοντας μείωση κατά 8,4% σε σχέση με το τέλος του 2017. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται ότι το 68,1% των ΜΕΑ που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους και αποτελούν απαιτήσεις οι οποίες εν δυνάμει θα καταγγελθούν στο άμεσο μέλλον. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται σε 74,1% και για τα επιχειρηματικά σε 64,2%, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου το ποσοστό διαμορφώνεται σε 79,4%. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι τα παραπάνω ποσοστά είναι χαμηλότερα έναντι αυτών στο τέλος του 2017.

Ο εξωδικαστικός

Εν τω μεταξύ, έντονος παραμένει ο προβληματισμός των τραπεζών για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ σε σκληρό παζάρι εξελίσσεται η κατάσταση σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Έγκυρες τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως, παρά τις βελτιώσεις, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, γι’ αυτό άλλωστε και οι επιχειρήσεις που τελικώς επωφελούνται από αυτόν δεν είναι πολλές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αλλά και επειδή έχουν υπάρξει σημαντικότατες οφειλές οι οποίες αφορούν το 2018, ξεκίνησε και το 2019 με την εκτίμηση πως τελικώς στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό προκύπτουν νέες υποχρεώσεις, που αργά ή γρήγορα θα τις θέσουν εκτός των ευνοϊκών διατάξεων της ρύθμισης.

Πάντως, η κυβέρνηση μελετά επικουρικά δύο θέματα: Πρώτον, την ένταξη στον εξωδικαστικό των οφειλών του 2018, κάτι που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2019, και δεύτερον, τη δημιουργία μιας καινούργιας ρύθμισης για τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα επιτρέψει σημαντικό «κούρεμα» των προσαυξήσεων και μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η πρώτη κατοικία

Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον νόμο Κατσέλη, αξίζει να σημειωθεί πως τραπεζικές πηγές βλέπουν τον πήχη να διαμορφώνεται μεταξύ των 100.000 ευρώ μέχρι κάτω από τα 120.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ύψος αυτό απέχει σημαντικά πολύ από το επιθυμητό για τους δανειολήπτες, αλλά και από τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει βάλει τον πήχη πολύ υψηλότερα.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εντός των προσεχών ημερών οι τράπεζες και κυβέρνηση συστήνουν επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τις πραγματικές ανάγκες σε ό,τι αφορά την ένταξη «κόκκινων» δανειοληπτών σε ένα καθεστώς πραγματικής προστασίας ως προς την πρώτη κατοικία. Οδηγό για την αποτίμηση των πραγματικών αναγκών θα αποτελέσουν οι βάσεις δεδομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η επιτροπή αυτή, η σύσταση της οποίας είχε αποφασιστεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις τράπεζες, αναμένεται να λάβει χώρα άμεσα, με δεδομένο πως οι θεσμοί θα είναι στη χώρα μας στις 20 Ιανουαρίου. Άλλωστε, η δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη για τα φτωχά νοικοκυριά θέτει τον χρονικό ορίζοντα για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Θετικές εκτιμήσεις σε έκθεση της Deutsche Bank

Αισιόδοξη, σχετικά με την έκβαση της μάχης των ελληνικών τραπεζών ενάντια στον εφιάλτη των «κόκκινων» δανείων, εμφανίζεται σε έκθεσή της η Deutsche Bank. H γερμανική επενδυτική τράπεζα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα μεγάλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, συστήνοντας αγορά ή διακράτηση των μετοχών τους. Ειδικότερα, η Deutsche Bank καλύπτει τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Πρόκειται για την Εθνική, την Αlpha Bank και την Πειραιώς, διαβλέποντας για τη μετοχή της τελευταίας τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάκαμψης, συστήνοντας ωστόσο διακράτηση και όχι αγορά. Οι αναλυτές της Deutsche Bank προσδιορίζουν την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 2,2 ευρώ, από τα 0,82 ευρώ στα οποία βρίσκεται σήμερα. Επίσης, συστήνεται αγορά για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ-1,67% στην οποία υπολογίζουν περιθώριο ανόδου της τάξης του 155%, με την τιμή-στόχο στα 2,7 ευρώ. Αγορά προτείνεται και για την Alpha Bank, ΑΛΦΑ-2,40% προσδιορίζοντας την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ, από 1,17 ευρώ σήμερα.

Η Deutsche Bank τοποθετεί τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 της Εθνικής Τράπεζας σε σταθερά υψηλά επίπεδα του 16,2%, τόσο το 2018 όσο και το 2019, ενώ προβλέπει οριακή πτώση, στο 16,1%, το 2020. Παράλληλα, υπολογίζει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank ήταν στο 15,3% το 2018 και εκτιμά ότι θα ανέβει στο 16% φέτος και στο 16,7% το 2020. Όσον αφορά την Πειραιώς, αναμένεται αύξηση του CET 1 στο 11,4% φέτος και στο 12,2% το 2020, από 10,9% το 2018. Παράλληλα, η Deutsche Bank εκτιμά σημαντική κερδοφορία για τις τρεις συστημικές τράπεζες φέτος.

Πρωτοβουλίες από τη Ν.Δ.

Παράλληλες δράσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνάντησής του με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την πρώτη κατοικία, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τις ευεργετικές διατάξεις που έχει προτείνει η Ν.Δ.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

«Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας και για να ανακτηθεί η πιστοληπτική της ικανότητα και η συστηματική και ασφαλής πρόσβασή της στις αγορές», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη σημαντικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποδειχθούν «επωφελείς για τους δανειολήπτες και όχι επιζήμιες και για τους καταθέτες και τους φορολογούμενους».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, οι ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, όπως είναι η ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε, όμως, ότι απαιτείται μια ισχυρή κυβέρνηση, «που θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και το συμμάζεμα του κράτους, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή:Naftemporiki.gr

Print Friendly, PDF & Email