H Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ- Επιστροφή στις ρίζες»

Η Μελβούρνη και, συγκεκριμένα, το Ελληνικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας, θα φιλοξενήσουν το πετυχημένο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ- Επιστροφή στις ρίζες» στα τέλη Μαρτίου.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που οι κυβερνήσεις τριών χωρών -Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου- επέλεξαν την πόλη μας, αλλά και την Κοινότητά μας, για να γίνει αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό φόρουμ» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Τις βάσεις για την τρίτη φάση του ιδιαίτερα πετυχημένου προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις ρίζες», έθεσαν από το Κάιρο, η υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ, και ο επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας για τους Αποδήμους Φώτης Φωτίου, κατά την τριμερή υπουργική συνάντηση για θέματα διασποράς.

Οι τρεις τους, στη συνέχεια, όπως μας είπε ο κ. Παπαστεργιάδης, του τηλεφώνησαν για να του πουν ότι επέλεξαν η συνάντηση αυτή να γίνει στο Ελληνικό Κέντρο στις 25 και 26 Μαρτίου.
«Αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για μας. Τόσο η επιλογή, όσο και η συμμετοχή μας στην διοργάνωση» μας είπε ο κ. Παπαστεργιάδης που πρόσθεσε ότι, εκτός των άλλων, στόχος της συνάντησης θα είναι:
*Η προσέλκυση επενδυτών στις τρεις αυτές χώρες της Μεσογείου.

*Τα οφέλη της Αυστραλίας από την παρουσία Ελλήνων, Κυπρίων και Αιγυπτιωτών εδώ και πολλές δεκαετίες.
*Θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τις τρεις συγκεκριμένες παροικίες σε σχέση με τις χώρες καταγωγής τους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Β. Παπαστεργιάδης, με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, σε πρόσφατη φωτογραφία τους στην Αθήνα

 

Από το Κάϊρο κ. Κουίκ μίλησε για ενηλικίωση πλέον του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», που ξεκίνησε πέρυσι την άνοιξη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, συνεχίστηκε στο Λονδίνο τον Οκτώβριο, και τώρα οι τρεις υπουργοί αποφάσισαν η τρίτη φάση του, το «ΝΟΣΤΟΣ 3» να διεξαχθεί στη Μελβούρνη, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ελληνισμού στον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουίκ εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την έντονη δράση των Αιγυπτιωτών στη Μελβούρνη, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ 3» και ευχαρίστησε εκ των προτέρων τους ομογενείς της Αυστραλίας για το ενδιαφέρον που έχουν ήδη δείξει για το πρόγραμμα αυτό.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα, οι τρεις αξιωματούχοι των τριών χωρών, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μία ιδιαίτερα σημαντική δράση για τις νεολαίες τους, με ένα κοινό ταξίδι στις τρεις πατρίδες τους, μία πρόταση που υιοθετήθηκε από κοινού. Μεγάλη παρουσία θα έχουν οι τρεις νεολαίες και στο «ΝΟΣΤΟΣ 3» στη Μελβούρνης.
Επίσης, όπως αποφασίστηκε, στο «ΝΟΣΤΟΣ 3» θα δοθεί βάρος και στη συμβολή των επιχειρηματιών και ιδιαίτερα των ομογενών και ειδικότερα και των Αιγυπτιωτών στην ενίσχυση των σχέσεων των τριών χωρών.
Τέλος, ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε θερμά τόσο την κ. Μάκραμ όσο και τον κ. Φωτίου, για την καθοριστική τους συμβολή στη μεγάλη επιτυχία του «ΝΟΣΤΟΣ».

«Τα πράγματα δεν σταματούν εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ. Και ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη για τη συμβολή του στο όλο πρόγραμμα που θα διεξαχθεί στο «Σπίτι των Ελλήνων» (Greek Centre) της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, όπου «ο ελληνισμός θα έχει άλλη μία φορά την ευκαιρία να δείξει την προσφορά του σε χώρες που διαμένει, όπως στην Αίγυπτο και την Αυστραλία».

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που το «ΝΟΣΤΟΣ 3» θα συμπέσει και με την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, στις 25 Μαρτίου, που θα γιορτάσει Ελλάδα και Κύπρος από κοινού στη Μελβούρνη.
Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, ανακοίνωσε, μετά τη συνάντηση στη Λευκωσία με τον επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Νόστος 3, στις 24 Μαρτίου 2019, οι δύο τους θα τιμήσουν την επανάσταση του 1821, όπως θα εορταστεί, πρόσθεσε στην Αδελαΐδα.

 

Πηγή:neoskosmos.com