Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισε το Ποτάμι για τις Πρέσπες

Αθήνα.- Σε ψήφο κατά συνείδηση καλεί τους βουλευτές του το Ποτάμι σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εξασφάλιση της επιθυμητής από την κυβέρνηση πλειοψηφίας για να περάσει η Συμφωνία από την ελληνική Βουλή.

Σεβασμό στις Αρχές του («τα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα») και στις αποφάσεις του Συνεδρίου του («ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί») , επικαλείται το Ποτάμι για την επιλογή αυτή.

Την ίδια στιγμή από το κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου δεν λείπει η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση (την οποία «θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο»), αλλά και οι βαριές κουβέντες για τον Σπύρο Δανέλλη, τον οποίο κατηγορούν για «λευκή επιταγή στην κυβέρνηση […] πράξη πολιτικά ανήθικη».

Όπως λοιπόν προκύπτει από την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το πιθανότερο «σύστημα» με το οποίο θα κατέβει το Ποτάμι στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες, όταν η Συμφωνία έρθει στη Βουλή, είναι 2-2-1: 2 βουλευτές θα πουν «ναι» στην συμφωνία (Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς), 2 βουλευτές θα πουν όχι (Γιώργος Αμυράς και Γρήγορης Ψαριανός) και υπάρχει και ένας ο Σπύρος Λυκούδης, που δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, αλλά οι πληροφορίες θέλουν να προσανατολίζεται στην αποχή.

Ωστόσο, το «σύστημα» δεν αποκλείεται τελευταία στιγμή να αλλάξει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Βήμα, όπως φάνηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς θα καταψηφίσουν, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ψαριανός τόνισε ότι παρά την αρνητική του στάση θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια στάση «παρών».

Από ότι φαίνεται οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς θα ταχθούν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Σπύρος Λυκούδης δεν ήταν στη σημερινή συνεδρίαση λόγω της παρουσίας του στη Βουλή, όπου προήδρευε της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του Ποταμιού, ο βουλευτής προσανατολίζεται προς την αποχή.

Παράλληλα, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Βήματος οι βουλευτές του Ποταμιού αποφάσισαν κατά τις τοποθετήσεις τους στη Βουλή να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.

Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής:

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.

Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.

Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος.