Φτωχαίνει η Ελλάδα παρά τα Μνημόνια

Τα στοιχεία για την οικονομία της  χώρας, όπως μάλιστα έρχονται από τις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat, απέχουν πολύ από την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την ανάκαμψη και την σταθεροποίηση των μακροοικονομικών μεγεθών.

Παρά λοιπόν την εφαρμογή τριών διαδοχικών Μνημονίων τα τελευταία 9 χρόνια, με ακραία λιτότητα σε αρκετές περιπτώσεις, με οριζόντιες περικοπές αλλά και με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που υπεγράφησαν και εφαρμόστηκαν, η χώρα συνεχίζει σε όρους αγοραστικής δύναμης και κατά κεφαλήν ΑΕΠ να χειροτερεύει και να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με χώρες της Ευρώπης που βρίσκονταν δεκαετίες πίσω από την χώρα μας, οικονομικά και κοινωνικά σε όρους βιοτικού επιπέδου.

Πλέον η Ελλάδα με τα στοιχεία που υπάρχουν τα τελευταία 9 χρόνια από την Eurostat τοποθετείται στην πρώτη δεκάδα των πιο φτωχών χωρών της Ευρώπης, ασχέτως αν αυτές βρίσκονται εντός ΕΕ ή εντός Ευρωζώνης.

Για παράδειγμα χώρες όπως η Πολωνία ή η Λετονία, που είναι μέλη της Ένωσης και είχαν κατά την διάρκεια της κρίσης σχεδόν το μισό κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα, κατάφεραν παρά την δημοσιονομική προσαρμογή που επέβαλλαν να ανακάμψουν και να βρίσκονται πλέον πάνω από την χώρα μας, σε όρους ανταγωνιστικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων.

Επίσης είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ακόμα και η Τουρκία, παρά τις έντονες διακυμάνσεις της οικονομίας της και της πτώσης της τουρκικής λίρας, λόγω των αυξημένων εξαγωγών της, έχει καταφέρει να ισορροπήσει τα τελευταία χρόνια την οικονομία της και σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ, βρίσκεται ήδη στο ίδιο επίπεδο με την χώρα μας, γεγονός που καταδεικνύει πόσες μονάδες βάσης έχει χάσει τελικά η Ελλάδα την περίοδο 2009-2017.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως η μόνη περίοδος που συγκρατήθηκε η πτώση του δείκτη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι από το 2012 μέχρι το 2014, ενώ από το 2015 και μετά η πτώση συνεχίζεται αμείωτη, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της υπερφορολόγησης και της πολιτικής αβεβαιότητας που κρατά την χώρα εγκλωβισμένη εκτός αγορών.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη στο θέμα της οικονομικής ανάκαμψης , καθώς δεν αρκεί μόνο να μπορεί να δανείζεται αξιοπρεπώς, αλλά οφείλει να μπορεί να κερδίζει σε όρους ανταγωνιστικότητας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, ώστε να δημιουργεί υπεραξίες, τόσο για το ΑΕΠ όσο και για τους Έλληνες φορολογούμενους.

 

Μελέτης Ρεντούμης οικονομολόγος – τραπεζικός/Πηγή in.gr