Ευρωπαϊκή επιδημία γρίπης: Τα χειρότερα έρχονται

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες μετά τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων της γρίπης αλλά και τους θανάτους, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει.

Στην Ελλάδα τα θύματα πλησιάζουν τα 40, ενώ στη Γαλλία έχουν ξεπεράσει τα 1.100.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η γρίπη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ενώ από τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί, το 51,3% των ασθενών βρέθηκαν θετικά στη γρίπη.

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύουν, στη χώρα μας καταγράφεται υψηλός κίνδυνος, καθώς επίσης στην Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

ecdc

Στη Γαλλία, σύμφωνα με το The Local, ο εθνικός οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η επιδημία δεν έχει ακόμα κορυφωθεί. Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 1.100, ενώ 12.000 άνθρωποι πήγαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα. Περίπου 1.800 εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 75 χρόνων και παιδιά κάτω των 5 ετών.

Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός της γρίπης και σε ΒοσνίαΕρζεγοβίνη και Σερβία, όπου συνολικά και στις δύο χώρες έχουν χάσει τη ζωή τους 43 άτομα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, συνολικά 34 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης, ο οποίος, στην περιοχή της Μπάνια Λούκα εξελίχθηκε σε «επιθετικό». Επίσης στη Σερβία καταγράφηκαν άλλοι εννέα θάνατοι, εκ των οποίων οι τρεις στην πόλη Νις. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, συνολικά 68.000 άτομα έσπευσαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα γρίπης.

EUROKINISSI

Στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα θύματα έχουν ξεπεράσει τα 90, μεταξύ τους και ένα νήπιο, ηλικίας μόλις δύο ετών.

Στους επτά ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο, με τα τελευταία θύματα της γρίπης να είναι ένας άνδρας 34 χρονών και μια γυναίκα 75 χρονών.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα καταγεγραμμένα  θύματα έφταναν τα 39 –μεταξύ των οποίων μια 5χρονη στην Κρήτη και ένα βρέφος.

Σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 165 άνθρωποι από όλη τη χώρα, με εύρος ηλικίας από βρέφη έως και ηλικιωμένους 90 ετών. Όπως προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, ενώ περισσότερο ανιχνεύεται ο επικίνδυνος υπότυπος Α(Η1Ν1)pdm09. Για τον λόγο αυτό τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, έχει διαβεβαιώσει ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά στην προμήθεια επιπλέον 50.000 εμβολίων.

«Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες» 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Άγη Τερζίδη, που μίλησε στη HuffPost Greece, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τουλάχιστον 3 εβδομάδες ακόμη, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο. «Μιλάμε για μια επιδημία όπου ι αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι η επιδημία είναι σε εξέλιξη». Δυστυχώς όπως μας λέει, είναι χαμηλό το ποσοστό του πληθυσμού υψηλού κινδύνου -ηλικιωμένοι και παιδιά- που είναι εμβολιασμένο. «Και αυτό είναι ένα θέμα των γιατρών που δεν ενημερώνουν τους ασθενείς τους», μας λέει. Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι το μικρό ποσοστό των εμβολιασμών μεταξύ των εργαζομένων στους τομείς της Υγείας, ποσοστό που δεν ξεπερνά το 20%.

Σε ερώτηση εάν έχει νόημα να προσέλθει ακόμη και τώρα ο κόσμος για να εμβολιαστεί, ειδικά όσοι είναι υψηλού κινδύνου, ο κ. Τερζίδη απαντά καταφατικά. «Προλαβαίνει να εμβολιαστεί ο κόσμος. Γιατί ναι μεν αποκτάς πλήρη ανοσία μετά από τρεις βδομάδες που θα γίνει το εμβόλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όταν εμβολιαστείς, δεν θα έχεις μία στοιχειώδη ανοσία».

 

πηγή:huffingtonpost.gr