Εντυπωσίασε η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη

Νάπολη.- Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε και η δεύτερη μέρα των πανηγυρικών εκδηλώσεων, με πολύ υψηλού επιπέδου συμμετοχές από όλα τα σχολεία. Και ο απολογισμός; Οι μαθητές μας απόλαυσαν μοναδικές εμπειρίες, έγιναν πρεσβευτές του τόπου τους με απόλυτη συναίσθηση της αποστολής τους, γνώρισαν τόπους, κουλτούρες, ανθρώπους κι άνοιξαν ένα παράθυρο στον κόσμο.
Τέτοιου είδους εμπειρίες, εξάλλου, αποκτούν ιδιαίτερες διαστάσεις και αποτελούν σταθμό στη ζωή των μαθητών, καθώς συνειδητοποιούν, εκτός των άλλων, ότι γίνονται και μέρος του Ιστορικού Γίγνεσθαι.
Θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές, κυρίως στον Γιάννη Κορίνθιο και Κ. Μίχο και τους ευχόμαστε να έχουν δύναμη και έμπνευση να συνεχίσουν γιατί αξίζει! Για μια ακόμη φορά αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια το χορηγό μας, κ. Θ. Μαρτίνο για την ευαισθησία και τη γενναιοδωρία του.

Μάθημα Ιστορίας!

 

 

Jannis Korinthios Αυτό το μάθημα πρέπει να το κάνουμε στην Ελλάδα στους πολιτικούς που νομίζουν ότι μπορούν να διαστρεβλώνουν την ιστορία.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού στη Νάπολη. Πρώτα φωτοστιγμιότυπα από τις διήμερες εκδηλώσεις (MASCHIO ANGIOINO, 8 και 9 Φεβρουαρίου 2019). La GIORNATA MONDIALE DELLA LINGUA GRECA a Napoli. Prime istantanee della partecipazione delle autorità e dei licei classici (Maschio Angioino, 8 e 9 febbraio 2019).

Η Υφυπουργός Παιδείας Κα Μερόπη ΤΖΟΥΦΗ και ο Γ.Γ. της ΓΓΑΕ Κος Μιχ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ με τους οργανωτές των εκδηλώσεων και τους καθηγητές των Λυκείων

 

 

Στους εορτασμούς της 4ης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο στη Νάπολη της Ιταλίας, εκπροσώπησαν την ελληνική κυβέρνηση η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και ο γενικός γραμματέας της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Μιχάλης Κόκκινος.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί έναυσμα για τη διεθνή προβολή της γλώσσας μας, των ιδανικών και αξιών της ελληνικής παιδείας, ιδιαίτερα στο σύγχρονο πλαίσιο των παγκόσμιων πολιτισμικών ροών και των πολυπολιτισμικών κοινωνιών, όπου η γλώσσα νοείται ταυτόχρονα ως εργαλείο μάθησης αλλά και ως μέσο αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας και δημιουργίας», τόνισε σε χαιρετισμό της η κ. Τζούφη.

Ταυτόχρονα, συνεχάρη τους διοργανωτές, τους μαθητές και τους καθηγητές των ιταλικών και ελληνικών σχολείων για την πρωτοβουλία, τονίζοντας τη συμβολή τους στην ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, υπογράμμισε πως η δράση αυτή σφυρηλατεί τους πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ανταλλάσσει καλές πρακτικές με όχημα την παιδεία. Στην κατεύθυνση αυτή, η υφυπουργός, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας για την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πως η υφυπουργός Παιδείας, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ελληνικής κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας, η οποία διοργάνωσε την τελετή για 4η συνεχή χρονιά, με τη συμβολή του δήμου Νάπολης και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της ΚΕΔΕ, της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νάπολης.

Από τη μεριά του, ο Μιχάλης Κόκκινος κατά τον χαιρετισμό του για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας έδωσε έμφαση στην ανάγκη στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις όπου γης εστίες του παγκόσμιου Ελληνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε για τη σταθερή προσήλωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Τέλος, επισήμανε την προσφορά της ελληνικής κοινότητας Νεάπολης και Καμπανίας, που ως πρώτη πρότεινε τη θεσμοθέτηση αυτής της ημέρας, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του νυν προέδρου της κ. Κυπριανού και του πρώην, κ. Κορίνθιου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από θεατρικά και μουσικά δρώμενα που προετοίμασαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από ιταλικά και ελληνικά σχολεία, ενώ πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων στον κόσμο, με ευρήματα από την Πομπηία και το Ερκολάνο

Πηγή:ΑΠΕ
Foto senza commenti.
Τα σχόλια περιττεύουν.
Η Υφυπουργός Παιδείας Κα Μερόπη Τζούφη