Σε θέση «μάχης» Εκκλησία της Ελλάδος και Φανάρι για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Αθήνα.- Κρίσιμες συναντήσεις αναμένονται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα για τις αλλαγές που προωθούνται στο μισθολογικό καθεστώς του Κλήρου, την εκκλησιαστική περιουσία και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί στα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αν και αρχικά αναμενόταν να κατατεθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου, δόθηκε τελικά προτεραιότητα στην προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη ρητή δέσμευση να παραδώσει νομοσχέδιο και αιτιολογική έκθεση στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για το λόγο αυτό, από την περασμένη εβδομάδα υπό την καθοδήγηση και ειδικών νομικών και υπό τις οδηγίες του γραμματέα της κυβέρνησης Ακρίτα Καϊδατζή, γράφεται το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμμένει στην αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών.

Οι Ιεράρχες Πατριαρχείου έχουν ξεκαθαρίσει στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στις επισκέψεις του στο Φανάρι ότι διαφωνούν τόσο με τις αλλαγές στη μισθοδοσία όσο και στο εργασιακό καθεστώς των κληρικών, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό από τον Αύγουστο του 2017 για τη διαφωνία του με οποιαδήποτε αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος και ειδικά στις αναφορές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Εκκλησία της Κρήτης έχει κι αυτή απορρίψει ευθέως τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Στην απόφαση να συζητήσουν τα υπόλοιπα σημεία της Συμφωνίας, αλλά όχι το ζήτημα της αλλαγής καθεστώτος στη μισθοδοσία του κλήρου έχουν καταλήξει οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας. Οι συνοδικοί ιεράρχες θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς για τη μισθοδοσία.

«Εγώ έκανα το καθήκον μου από εδώ και πέρα θα δείξουν τα πράγματα» έχει δηλώσει για το θέμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ερωτηθείς αν φιλοδοξεί να αφήσει πίσω του ως έργο το «πρόσυμφωνο Τσίπρα -Ιερωνύμου» είπε ότι δεν έχει τέτοιες ματαιοδοξίες, και επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι το θέμα είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση: «Το θέμα είναι να ενημερωνόμαστε σωστά. Στην Ελλάδα, από αυτό υποφέρουμε: κάνουμε πολλά πράγματα χωρίς να έχουν νόημα» υπογράμμισε, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με αφορμή την προωθούμενη συμφωνία. «Τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε αυτόν τον τόπο ουσιαστικό και μεγάλο αν δεν συνεργαστούν Εκκλησία – Πολιτεία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στην Αθήνα έρχεται Επιτροπή του Φαναριού προκειμένου να συζητήσει την Τετάρτη με την κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών το ζήτημα της συμφωνίας για τη νέα σχέση Κράτους – Εκκλησίας, καθώς η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου δείχνει να βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της επιτροπής είχαν συζητήσεις επί του νομοσχεδίου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ενώ οι ίδιες πληροφορίες από το Φανάρι αναφέρουν ότι το ζήτημα αποτέλεσε μέρος συνομιλίας που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Πηγή: protothema.gr/msn.gr