Γιορτάστηκε η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Παρίσι

Η κα Αγλαΐα Μπαλτά, Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία.

Η αίθουσα στο Ελληνικό Σπίτι κατά την ώρα της εκδήλωσης.

ΠΑΡΙΣΙ .- Η Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία, σε συνεργασία με ελληνικούς φορείς και συλλόγους στο Παρίσι, που προωθούν την ελληνική γλώσσα, συμμετείχε ενεργά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, διοργάνωσε μια ημέρα γεμάτη εκδηλώσεις στο Ελληνικό Σπίτι, (9 rue Mesnil 75116, Paris).

Διοργανώθηκαν διαδοχικά εργαστήρια για την εκμάθηση και τον τρόπο λειτουργίας της νεοελληνικής γλώσσας: την ιστορία και τις ρίζες της, τις πολλαπλές χρήσεις της σε γραπτό ή σε προφορικό λόγο, τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων και ποιημάτων. Οι ελληνικοί φορείς, οι σύλλογοι και οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΓ που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις οργάνωσαν διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά, μαθήματα ελληνικής γλώσσας και άλλες δραστηριότητες, καθώς και έκθεση βιβλίου. Η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού παρουσίασε το θεατροπαιδαγωγικό παιχνίδι για δίγλωσσα παιδιά (6-12 χρονών) που διδάσκεται στο Ελληνικό Σπίτι. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Μαθαίνω ελληνικά, γνωρίζω την Ελλάδα». Τη συζήτηση που συντόνιζε ο κος Αλεξόπουλος Γεώργιος, Σύμβουλος Α΄ της Ελληνικής Πρεσβείας, έκλεισε με θερμό λόγο προς τους παρόντες για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κα Αγλαΐα Μπαλτά. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν όλα τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Γαλλία: ο κος Δημήτριος Ψιάχας, Πρόξενος της Ελλάδας στη Γαλλία, η κα Ντίνα Πανέτη, εκπρόσωπος τύπου και πολλοί άλλοι. Η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων εκπροσωπήθηκε από την κα Σέτα Θεοδωρίδου, πρόεδρο.

Παρόντες ήταν πολλά μέλη του ελληνικού πνευματικού κόσμου της γαλλικής πρωτεύουσας. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της διδασκαλίας των νέων ελληνικών από κάθε βαθμίδα της δημόσιας εκπαίδευσης καθώς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση εκπροσωπήθηκε από τον κο Γαλάνη, καθηγητή στην INALCO και πρόεδρο της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών στη Γαλλία. Η ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Γαλλία και το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης εκπροσωπήθηκε από την κα Πουρνάρα Μαρία, φιλόλογο και η κα Σέτα Θεοδωρίδου εκπροσώπησε την Ελληνική Κοινότητα. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι ιδιωτικών φορέων (Phonie Graphie, Institut des études Néolhelléniques) καθώς και εκπρόσωπος μετάφρασης των εκδόσεων ΔΕΣΜΟΣ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε με το κοινό η κα Ιωάννα Μουσικούδη, καθηγήτρια φιλόλογος και ιστορικός έδωσε στο παρισινό κοινό μία σαφή εικόνα της διδασκαλίας των ελληνικών στη Μασσαλία. Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία ποιημάτων Ελλήνων ποιητών μεταφρασμένα στα γαλλικά από τις εκδόσεις ΔΕΣΜΟΣ, συνοδεία εγχόρδου. Οι παρευρισκόμενοι στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα κοκτέιλ με ελληνικά εδέσματα που πρόσφερε η Ελληνική Πρεσβεία Παρισίων.

Η δεξιά Φωτογραφία :
Η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας μιλάει κατά τη διάρκεια της Στρογγυλής Τραπέζης για την ελληνική γλώσσα.

 

 

 

Από αριστερά προς τα δεξιά: η κα Σέτα Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων, κα Ιωάννα Μουσικούδη, φιλόλογος-ιστορικός, κα Αγλαΐα Μπαλτά, Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, ο κος Δημήτριος Ψιάχας, Πρόξενος της Ελλάδας στη Γαλλία, και η και Ντίνα Πανέτη, από το Γραφείο Τύπου της Πρεσβεία.


Print Friendly, PDF & Email