Αθήνα.- Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ Νίκου Παγώνη για την ελληνική κρίση με το βλέμμα ενός απόδημου

Το βιβλίο του με τίτλο «Εξ αποστάσεως – Η Ελληνική κρίση με το βλέμμα ενός απόδημου» παρουσίασε ο Νικόλας Τ. Παγώνης, Έλληνας της διασποράς, με ισχυρή παρουσία στα κοινά του απόδημου Ελληνισμού, καθώς ήδη διανύει την τέταρτη θητεία του ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στο Polis Art Cafe στη Στοά του Βιβλίου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Σοφία Λαλιωτίτη. Ομιλητές ήταν η ομογενής δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη και η δημοσιογράφος Ειρήνη Πιτσόλη. Παρόντες μεταξύ πολλών άλλων, εκπρόσωπος της Πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα, ο καθηγητής Ιατρικής και επικεφαλής της Επιτροπής Αποδήμων της ΝΔ και πρώην υφυπουργός των εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο δραστήριος πατήρ Νικόλαος Αλεξανδρής από τον Καναδά, εκπρόσωπος της Πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα,  αρκετοί βιβλιόφιλοι όπως και ομογενείς από τον Καναδά που πλέον ζουν στην Αθήνα.

Ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος αγκάλιασε την πρωτοβουλία του κ. Νίκου Παγώνη για την έκδοση ενός βιβλίου για την οπτική της Ελληνικής οικονομικής κρίσης μέσα από τα μάτια ενός απόδημου και μάλιστα Προέδρου ενός από τους πλέον σημαντικούς ομογενειακούς οργανισμούς με μεγάλη προσφορά στην ομογενειακή παιδεία. Μεταξύ αρκετών εκπροσώπων του τύπου κατεγράφη η δημοσιογραφική παρουσία της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Σοφίας Βούλτεψη και της κ. Νατάσσας Βησσαρίωνος από την Φωνή της Ελλάδας. Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού εκπροσωπήθηκε από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Τύπου κ. Νίκο Νομικό.

Ο Νικόλας Τ. Παγώνης, ένας Έλληνας της διασποράς, με ισχυρή παρουσία στα κοινά του απόδημου Ελληνισμού, καθώς ήδη διανύει την τέταρτη θητεία του ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ (Ε.Κ.Μ.Μ.), στο βιβλίο του με τον τίτλο : «Εξ αποστάσεως – Η Ελληνική κρίση με το βλέμμα ενός απόδημου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελευθερουδάκη, «βλέπει», χωρίς παραμορφώσεις με οξυδέρκεια και κριτική σκέψη, τις παθογένειες της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας.

Το βιβλίο προλογίζουν ο διάσημος Έλληνας νομικός και καθηγητής Τραπεζικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Αιμίλιος Αυγουλέας και η Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη.

Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο κ. Παγώνης είπε μεταξύ άλλων, ότι ο Καναδάς είναι μία πολύ οργανωμένη χώρα, αλλά με άχαρη ψυχή, ενώ η Ελλάδα έχει τον ήλιο ίσως που την κάνει μία χώρα όπου από το κακό μπορεί να πηγάσει και κάτι καλό ….

Η Ιουστίνη Φραγκούλη στην πληθωρική παρουσίαση που έκανε στο νέο βιβλίο, αλλά και στον συγγραφέα, τόνισε «λογοπαίζοντας» με τον τίτλο του βιβλίου ότι «οι ομογενείς από τον Καναδά εξ αποστάσεως κοιτούν την Ελλάδα ως Καναδοί πολίτες, ενώ εξ αποστάσεως βλέπουν και τον Καναδά ως Έλληνες πολίτες».

Παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ κ. Παγώνης επισκέπτεται κάθε χρόνο την Ελλάδα και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του για το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι τη γενέθλιας γης του. Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι Έλληνες απέναντι της, κεντρίζει το ενδιαφέρον ενός Έλληνα μεν, πολίτη του κόσμου δε, που επιστρατεύει όλες τις προσλαμβάνουσες που έχει από μια εξελιγμένη κοινωνία, όπως αυτή του σύγχρονου Μόντρεαλ στο Καναδά και προσπαθεί να τις «παντρέψει» με τις αρχέγονες ελληνικές του ρίζες.

Ο Νικόλας Τ. Παγώνης ψάχνει, μέσα σε αυτή τη συλλογή δοκιμίων, να βρει τα αίτια της ελληνικής παρακμής, αλλά και τον τρόπο ανασυγκρότησης του κράτους και του έθνους. Επίσης αναζητεί τις «διαδρομές» και κυρίως τους τρόπους που την συνδέουν με την πολιτική και την οικονομία, έχοντας ως σημείο αναφοράς του την κρίση.

Χαρακτηριστικό είναι το δοκίμιο με τίτλο : «Mου είπατε όλοι ψέματα», με το οποίο ξεκινά η έκδοση και στο οποίο ο συγγραφέας θέτει μερικά θεμελιώδη ερωτήματα. Πόση και ποια είναι η ευθύνη των πολιτών στην παρακμή που βίωσε και βιώνει η χώρα; Ποιος είναι ο ρόλος των θεσμών και ποια του λαού;

Μια κρίση που στα μάτια του δεν είναι μόνο μια κρίση οικονομική, αλλά πρώτα – πρώτα μια κρίση αξιών και αρχών που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την διαμόρφωση των κοινωνικών δομών. Η συλλογή αυτή δεν θα μπορούσε να παραλείψει και περιγραφές της καθημερινής ζωής στην Αθήνα της κρίσης, όπως ο ίδιος την ζει εδώ και χρόνια.

«….Ίσως εμείς οι ξενιτεμένοι να βλέπουμε τα εθνικά μας θέματα με μεγαλύτερη ευαισθησία. Ίσως, η απομάκρυνσή μας από την καθημερινότητα της πατρίδας να μας έχει προσδώσει την ευκαιρία να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα πιο καθαρά και ρεαλιστικά. Ίσως να έχουμε παραμείνει ανεπανόρθωτα ρομαντικοί αναφορικά με την Ελλάδα. Ίσως…. Ίσως…. Ίσως…. Πάντως, ένα είναι σίγουρο : Ότι ξέρουμε να τιμούμε και να σεβόμαστε τα εθνικά σύμβολα, την ιστορία μας και τους αγώνες του Ελληνικού λαού….»

Ειδικότερα, στο δοκίμιο «Εντός, εκτός και η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» θέτει το ερώτημα. Γίνεται νομισματική ένωση χωρίς οικονομική ένωση; Μπορεί να γίνει οικονομική ένωση χωρίς παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας; Μπορούν τα κράτη μέλη από μόνα τους, να εποπτεύσουν τα οικονομικά τους και να αρμονιστούν με τη γενική ευρωπαϊκή οικονομική κατεύθυνση; Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι, μάλλον όχι».

Στα δοκίμια «Από την Ιδεολογία στην Πρακτική» και «Ατομικό Δικαίωμα ή Συλλογικό», σκιαγραφείται το πρόβλημα της ανακολουθίας λόγων και έργων στην σύγχρονη ελληνική πολιτική ζωή και της ιδεολογικής της σύγχυσης.

«Δεν αρκεί όμως, να φορολογείται ο πλούτος για να υπάρχει κράτος δικαίου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Παγώνης στο δοκίμιο «Η κατανομή του πλούτου».

«Απαιτείται και η σωστή και αποδοτική λειτουργία του, που δε θα κατασπαταλά τα κρατικά έσοδα, δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες άνευ λόγου και δεν θα χάνεται μέσα στο δαίδαλο των δικών του κανονισμών και ρυθμίσεων, που συχνά μετατρέπονται σε αντιπαραγωγικές δυνάμεις, που καθηλώνουν την οικονομία, ταλαιπωρούν τους πάντες και αποδίδουν τα ελάχιστα».

Βιογραφικό του συγγραφέα Νίκου Τ. Παγώνη

Γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα, τον κέρδισε η δημοσιογραφία, αλλά το 1969 αποφασίζει και μεταναστεύει στον Καναδά όπου σπούδασε Οικονομικές και Εμπορικές επιστήμες. Από το 1984 είναι επικεφαλής λογιστικής εταιρείας στο Μόντρεαλ, ενώ παράλληλα επί δεκαετίες προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος και παραμένει έως σήμερα. Παράλληλα, επί σειρά ετών αρθρογραφεί σε τοπική ελληνική εφημερίδα του Μόντρεαλ. Μεγάλες εφημερίδες στην Ελλάδα έχουν δημοσιεύσει άρθρα του, είτε εμπνευσμένα από την επικαιρότητα, είτε από το σύστημα αξιών που τον καθοδηγούν στη ζωή του, αναδεικνύοντας το πολύπλευρο ταλέντο του στη γραφή.

Η πρώτη του συλλογή νεανικών ποιημάτων εκδίδεται με τον τίτλο «Στη γειτονιά του πόνου» το 1969 που περιλαμβάνει αυθόρμητους στίχους ντυμένους με έντονα συναισθήματα μελαγχολίας και εγκαρτέρησης με στοχασμούς για την οδύνη του κόσμου, την ξενιτιά, τον θάνατο, την ματαιότητα των πραγμάτων. Το 2017 εκδίδει το βιβλίο «Διηγούμαι» το οποίο περιλαμβάνει 30 μικρά αφηγήματα ανθολογημένα από εικοσιπέντε χρόνια γραφής, άλλοτε εμπνευσμένα από τη γενέτειρα, άλλοτε πασπαλισμένα από νοσταλγία, άλλοτε γραμμένα λόγο επικαιρότητας. Μέσα από τα διηγήματά του, ο συγγραφέας κατορθώνει να αναπαραστήσει εικόνες του παρελθόντος, σκηνές της σύγχρονης ζωής, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να σταθεί μετά λόγου γνώσεως απέναντι στην ιστορία.

 

ΝΝ

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.