«Πέτρα του σκανδάλου» οι δύο νέοι εκ ΠΑΣΟΚ υφυπουργοί

Αντιδράσεις προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο μίνι ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. «Πέτρα του σκανδάλου» θεωρούνται οι τοποθετήσεις του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα στις θέσεις του υφυπουργού Μεταφορών κι Επικοινωνιών και υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το αρχικό «μούδιασμα» των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα social media και οι εσωκομματικοί ψίθυροι μετατράπηκαν σε ανοιχτή έκφραση διαφωνίας, με την τάση των 53+ ζητάει να συγκληθεί εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει.

Η ποιοτική διαφορά

Στο ρεπορτάζ του Newpost της περασμένης Παρασκευής αναφερόταν ότι «οι υπουργοποιήσεις Μωραΐτη και Τόλκα συνιστούν ποιοτική αναβάθμιση του κεντροαριστερού ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ». Η διαφορά από προηγούμενες συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ έγκειται στο ότι Μωραΐτης και Τόλκας:

·         Έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ μόλις τον Δεκέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα. Λίγες εβδομάδες μετά βρέθηκαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

·         Εξαπέλυαν μέχρι πριν λίγο καιρό σφοδρές επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχαν εκφράσει ριζική διαφωνία ακόμα και για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, κατά το κυβερνητικό αφήγημα, κάνει τη νέα διαιρετική τομή στο πολιτικό σύστημα.

·         Έχουν πολιτευτεί με τέτοιο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια που μόνο συμπαθείς δεν είναι στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Η αντίδραση των 53+

Η τάση των 53+ εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία της για την επιλογή του πρωθυπουργού. Η εφημερίδα Εποχή και το site Commonality δημοσίευσαν άρθρο του Παύλου Κλαυδιανού με τον ενδεικτικό τίτλο «Ανασχηματισμός που προκαλεί ερωτήματα». Ο κ. Κλαυδιανός θεωρείται ένας από τους «πατριάρχες» της λεγόμενης «ανανεωτικής Αριστεράς» κι έχει στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές.

Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες, κατ΄ αρχάς ως προς αυτό. Ως ενεργά στελέχη με τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τώρα μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης. Σε μια στιγμή που δημιουργείται θετικό ρεύμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στον ανένταχτο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, το οποίο η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανακόψει δια της διαβολής ότι «το δέλεαρ είναι οι υπουργικές θέσεις», είναι το λιγότερο λάθος να επιλέγονται δύο στελέχη εκ του ΚΙΝΑΛ και να δίνουν έδαφος στην υπονόμευση.»

Πέρα από τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ο κ. Κλαυδιανός καταθέτει μια συνολική διαφωνία για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά: «Αλλά το ουσιαστικό ζήτημα που προκύπτει, για το οποίο ως φαίνεται υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είναι πώς θα συνεχισθεί η προσέγγιση με την κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς: Θα συνεχιστεί το μοντέλο του Μεγάρου Μουσικής, δηλαδή του διαλόγου με ευρεία συμμετοχή για συγκεκριμένα θέματα ή θα επιδιωχθεί προσέγγιση μέσω αξιοποίησης στελεχών σε υπουργικές και άλλες θέσεις; Είναι ένας τρόπος που δεν προσιδιάζει σε μια συγκεκριμένη αντίληψη και πρακτική για τις συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, ακόμα και με πρόσωπα. Ο οποίος επιπλέον, ενδεχομένως, απογοητεύει, δεν ενθαρρύνει.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 53+ αποφάσισαν να στείλουν επιστολές στους κκ Τσίπρα και Σκουρλέτη με τις οποίες θα ζητείται η έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για να συζητηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την υπουργοποίηση των στελεχών του ΚΙΝΑΛ. Αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσει συλλογικό κείμενο της τάσης.

Άσκηση ισορροπιών από Σκουρλέτη

Από τη μεριά του, ο Πάνος Σκουρλέτης προσπαθεί να βρει το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στη στήριξη των επιλογών του πρωθυπουργού και τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Σε συνέντευξη του στον Τάκης Σαράντη στην ΕΡΤ1 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Δεν είναι κακό κάποιος να μετατοπίζεται και προφανώς αυτός που μετατοπίστηκε δεν είναι η Κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα θα έλεγα ότι είναι δείγμα υγείας και πολιτικής ωρίμανσης, αν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να συνεργαστεί, να συμπορευτεί με έναν άλλο χώρο, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η πολιτική αναγκαιότητα.» Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης απηύθυνει και μια προσεκτική προειδοποίηση: «Όταν ο κόσμος φεύγει από το ΠΑΣΟΚ ή από το ΚΙΝΑΛ – οι ψηφοφόροι του – δεν θέλει ερχόμενος ή πλησιάζοντας ή ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ να δει μπροστά του αυτό το οποίο εγκατέλειψε.»