‘Ελληνας της Αυστραλίας ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα απάτης στη Ρόδο

Ενώπιον των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων προσφεύγει ομογενής από την Αυστραλία, καταγγέλλοντας προσωρινά κρατούμενο πολιτικό μηχανικό για κακουργηματική απάτη, κακουργηματική υπεξαίρεση και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Όπως εκθέτει, περί τον Αύγουστο του 2013, με την ευκαιρία ταξιδιού του στη Ρόδο, ήρθε σε επικοινωνία με τον πολιτικό μηχανικό, ο οποίος του συστήθηκε ως έμπειρος και πεισθείς για τη σοβαρότητα της επιχείρησής του και για την επάρκειά του ως μηχανικού-εργολάβου από τις διαβεβαιώσεις του ιδίου ότι είναι έμπειρος, γνωστός και καταξιωμένος κατασκευαστής στο νησί, ότι λειτουργεί νόμιμη και εύρωστη επιχείρηση κατασκευών ακινήτων, αποφάσισε να του αναθέσει την υλοποίηση, κατασκευή και αποπεράτωση κατοικίας σε όροφο επί οικοδομής ιδιοκτησίας της συζύγου του στο Ροδίνι.

Συγκεκριμένα, το έργο που ανέλαβε προέβλεπε την κατασκευή διαμερίσματος, αποτελούμενου από τρία κύρια δωμάτια και δύο βοηθητικούς χώρους, καθαρής επιφάνειας 104 τ.μ., επιφάνειας κοινοχρήστων χώρων 14,24 τ.μ. και μικτής επιφάνειας 118,24 τ.μ.

Δυνάμει του από 12 Αυγούστου 2013 ιδιωτικού συμφωνητικού του ανέθεσε, όπως υποστηρίζει, την έκδοση αδείας δόμησης και εν συνεχεία την ανέγερση της κατοικίας.
Πριν την υπογραφή του συμφωνητικού προηγήθηκε αυτοψία από τον πολιτικό μηχανικό στο χώρο και εξέταση του φακέλου της άδειας οικοδομής του, καθώς και επίσκεψη του στην Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου.

Φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι υπήρχε δυνατότητα να εκδοθεί άδεια δόμησης και να κατασκευαστεί οικία στον όροφο και ότι είχε την δυνατότητα ως πολιτικός μηχανικός και να εκδώσει τη σχετική άδεια δόμησης και να αναλάβει να φέρει σε πέρας την κατασκευή.

Σύμφωνα με το συμφωνητικό ανέλαβε την έκδοση της αδείας και την κατασκευή της οικίας και την παράδοση αυτής τελειωμένη “με το κλειδί στο χέρι”, όπως του την παρουσίασε στο γραφείο του σε κατόψεις και όψεις και αφού κατέληξαν στο σχέδιο και στην δομή που θα είχε.

Ο ομογενής διατείνεται ότι ο πολιτικός μηχανικός τον διαβεβαίωσε ότι είχε λάβει και σχετική προέγκριση από την Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου.

Το τίμημα για τις εργασίες αυτές ορίσθηκε στο ποσό των 170.000€ πλέον ΦΠΑ και περιελάμβανε όλα τα έξοδα και αμοιβή για την έκδοση της αδείας καθώς και όλο το κόστος κατασκευής περιλαμβανομένου της μεταλλικής κατασκευής, τα κτισίματα – σοβάδες, τα αλουμίνια (διπλά ηχομονωτικά), τα πλακάκια, τους χρωματισμούς, τα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά, τα ξυλουργικά και τις πέργκολες, τα είδη υγιεινής τη σύνδεση με το αποχετευτικό και τη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.
Φέρεται να του κατέβαλε προκαταβολικά το ποσό των 46.000€ σε μετρητά και δεν πήρε απόδειξη.

Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του συμφωνητικού και την καταβολή του ποσού ο ομογενής αναχώρησε. Τους μήνες που ακολούθησαν, έλαβαν χώρα αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ τους και όπως ισχυρίζεται ελάμβανε διαβεβαιώσεις ότι όλα πάνε καλά, ότι είναι σε εξέλιξη η έκδοση της άδειας δόμησης και ότι είχε παραγγείλει και τα υλικά της κατασκευής.

Λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση του φέρεται να τον ενημέρωσε ότι παρουσιάσθηκε μία οφειλή στο ΙΚΑ κι ότι είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες για την κατάθεση του φακέλου στην Πολεοδομία.

Του ζήτησε και του κατέθεσε την 10η Σεπτεμβρίου 2013 σε λογαριασμό το ποσό των 40.000€ μέσω τραπεζικού εμβάσματος.

Έως το μήνα Νοέμβριο του 2013 δεν είχε αρχίσει η κατασκευή της οικίας. Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες του, φέρεται να του έστειλε στείλατε λίγες ημέρες μετά μια απόδειξη με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2013 σύμφωνα με την οποία και σύμφωνα με όσα τηλεφωνικά τον διαβεβαίωσε, είχε ήδη καταβάλει ποσό 87.000€ σε έναν τρίτο για αγορά υλικών – μεταλλικών υποστυλωμάτων και διάφορα οικοδομικά υλικά που προοριζόταν για την δική του οικία και ότι ήταν θέμα ημερών η έναρξη των εργασιών.

Μάλιστα, τότε, όπως ισχυρίζεται του ζήτησε να του καταβάλει επί πλέον ποσό 30.000€ διότι ισχυρίσθηκε και φαινόταν από την απόδειξη αυτή να είχε δαπανήσει για λογαριασμό του ποσό μεγαλύτερο από εκείνο που μέχρι τότε είχε καταβάλει.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2013 φέρεται να του απέστειλε ταχυδρομικώς ισόποση επιταγή.

Περί τις αρχές Μαρτίου 2014 του κατέθεσε, όπως υποστηρίζει ακόμη 30.000€ για πρόσθετες εργασίες και συμβολαιογραφικά.

Περί το τέλος Μαΐου 2014 του απέστειλε ένα έντυπο έγκρισης δόμησης που φαινόταν να έχει χορηγηθεί από την Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου και τότε του κατέβαλε 6.800€, διότι έπρεπε να πληρωθεί κάποια παλιά του οφειλή στο ΙΚΑ. Περί της αρχές Ιουλίου του έστειλε και μια απόδειξη πληρωμής του ΙΚΑ σύμφωνα με την οποία φαίνεται να είχε πληρώσει το ποσό των 10.885€ στο ΙΚΑ για λογαριασμό της συζύγου του.

Έκτοτε έχασε τα ίχνη του ενώ διαπίστωσε ότι η κατασκευή του έργου δεν είχε καν ξεκινήσει ενώ επιπλέον δεν ανταποκρίθηκε σε εξώδικο που του απέστειλε.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Στέργος Λεβέντης και Ανδρέας Βολτής (Αθηνών).

*Πηγή:www.dimokratiki.gr