Συλλογικό κατόρθωμα η επιτυχία του Φεστιβάλ της Lonsdale Street

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν και φέτος για το υπαίθριο γλέντι της Lonsdale Street, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη φήμη που έχει αποκτήσει η Μελβούρνη ως πρωτεύουσα του Ελληνισμού της διασποράς.

Το κέντρο της πόλης ντύθηκε στα γαλανόλευκα και υποδέχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, ομογενείς και μη, σε μια μεγάλη γιορτή που μας θυμίζει ότι μας ενώνουν περισσότερα από όσα μπορεί να μας χωρίζουν.

Αν περάσατε έστω και μια βόλτα κατά τη διάρκεια του διημέρου, θα γνωρίζετε ότι το… “πακέτο” τα είχε όλα! Και μάλιστα σε αφθονία. Από παροικιακά χορευτικά συγκροτήματα, μουσικά σχήματα, DJs και εμφανίσεις μεμονωμένων καλλιτεχνών – με αποκορύφωμα τη συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη – μέχρι διαγωνισμούς, δραστηριότητες για παιδιά και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα προς επίδειξη και… δοκιμή, κάθε γωνιά ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη για να καλύψει όλα τα γούστα.
Την τιμητική της βέβαια είχε η νεότερη γενιά και όχι τυχαία, μας λέει ο συμπρόεδρος του Φεστιβάλ, Τζιμ Μποσινάκης.

“Πιστεύω πως [το φεστιβάλ] πρέπει να έχει διαφορετικές εκφάνσεις και απήχηση σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό και να είναι μια διοργάνωση που προσελκύει τη νεολαία γιατί είναι ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο, θα ήταν προβληματικό αν έμενε στατικό”.

Ενδεικτική, όπως αναφέρει, ήταν η κατανομή των δρώμενων στις διαφορετικές εξέδρες, με τη σκηνή #lovelosdale φιλοξενώντας κατά κόρον εκπροσώπους σύγχρονης μουσικής και δίπλα της ένα μπαρ για τους θαμώνες να θυμίζει μελβουρνιώτικη διασκέδαση και τη σκηνή AA Holdings να έχει έντονο άρωμα Ελλάδας με παραδοσιακά κυρίως μουσικά και χορευτικά σχήματα.

Η συσσώρευση διοργανωτικής εμπειρίας ήταν φυσικά καθοριστική για την ομαλή εξέλιξη του διημέρου.

Ο Τζιμ Μποσινάκης βρίσκεται για πρώτη φορά φέτος στο τιμόνι του φεστιβάλ, όμως ως μέλος του ΔΣ της Κοινότητας από το 2009 με ενεργό ανάμειξη στη διοργάνωση, έχοντας διατελέσει και γραμματέας του φεστιβάλ Αντίποδες, η εμπειρία σίγουρα δεν ήταν πρωτόγνωρη για τον ίδιο.

Η μεγαλύτερη διαφορά, λέει γελώντας, ήταν ότι χρειάστηκε φέτος να εκτελέσει καθήκοντα Master of Ceremonies μαζί με τον επίσης συμπρόεδρο Λεωνίδα Βλαχάκη. Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί στην υποστήριξη που έλαβε τόσο από τον Βλαχάκη όσο και από την αντιπρόεδρο της Κοινότητας Τάμμυ Ηλιού.

Για το επίπεδο διοργάνωσης του Σαββατοκύριακου αξίζουν θερμά συγχαρητήρια όχι μόνο στον διευθυντή του Φεστιβάλ Γιώργο Μενίδη και την ομάδα του, αλλά φυσικά και στους δεκάδες εθελοντές.

“Είναι πραγματικό αξιοθαύμαστο το τi καταφέρνουν. Ξεκινούν γύρω στις 5 το πρωί του Σαββάτου και τελειώνουν την ίδια ώρα περίπου ξημερώματα Δευτέρας. Είναι τεράστιου μεγέθους εκδήλωσης […]”

Η επιτυχία του Φεστιβάλ, λέει ο κ. Μποσινάκης, είναι συλλογικό κατόρθωμα στο οποίο συνέβαλαν εκτός από όσους εργάστηκαν για την ετοιμασία του, τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι επισκέπτες, ενώ επισημαίνει ακόμη πως παραμένουν ανοιχτοί στις ιδέες και προτροπές για βελτίωση από το κοινό.

Όσο για την επόμενη χρονιά, αν και είναι ακόμη νωρίς για τον σχεδιασμό, αποκαλύπτει πως ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι ονόματα καλλιτεχνών για την κύρια συναυλία, αλλά μένει να συζητηθούν στο προσεχές μέλλον.

“Το μόνο σίγουρο είναι ότι στοχεύουμε σε ακόμη μεγαλύτερο και καλύτερο φεστιβάλ”, αναφέρει επιβεβαιώνοντας πως ανάμεσα στις προτεραιότητες θα συνεχίσει να είναι το άνοιγμα στη νέα γενιά.

“Το φεστιβάλ είναι δικό τους και είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους […] Επαφίεται ουσιαστικά σε αυτούς να το οδηγήσουν στην κατεύθυνση που αυτοί θέλουν γιατί σε μερικά χρόνια θα αναλάβουν αυτοί τα ηνία”.

 

Πηγή:neoskosmos.com