Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για θέματα διασποράς

Κάιρο.– Με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρουβέν Ρίβλιν, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για θέματα διασποράς που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και ο Κύπριος προεδρικός επίτροπος Φώτης Φωτίου έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, συνοδευόμενοι από τον επικεφαλής του «Jewish Agency for Israel», του μεγαλύτερου οργανισμού των Ισραηλινών της διασποράς, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, συμφώνησαν τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για να επενδύσουν στους νέους των ομογενειών τους, σε εκπλήρωση σχετικής απόφασης που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο στην τριμερή κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ με τη συμμετοχή των κ.κ. Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου.

Ειδικότερα, οι Τέρενς Κουίκ, Φώτης Φωτίου και ο Ισαάκ Χέρτζογκ αποφάσισαν η πρώτη δράση με νέους 25-35 ετών, να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου. «Πέντε νέοι από κάθε ομογένεια θα πραγματοποιήσουν ένα κοινό ταξίδι σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο, τρεις μέρες σε κάθε χώρα, για να γνωρίσουν από κοντά τις πατρίδες των γονέων ή παππούδων τους» δήλωσε ο κ. Κουίκ. «Από ελλαδικής πλευράς θα φέρουμε νέους από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική. Θα ζητήσω να γίνει επιλογή με συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν σπουδές και εργασιακό πλαίσιο. Κορίτσια και αγόρια που ήδη ξεχώρισαν ή υπόσχονται πολλά στον τομέα εργασίας που επέλεξαν» αποσαφήνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Στην τριμερή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, όπως γίνεται γνωστό από την ίδια ανακοίνωση, πήραν μέρος επικεφαλής ομογενειακών οργανώσεων των τριών χωρών, ενώ από ελλαδικής πλευράς συμμετείχαν οι Νίκος Λαρυγγάκης (AHI), Νίκος Παγώνης (Πρόεδρος μείζονος Περιφέρειας Μόντρεαλ-Καναδάς) και Φάνος Πιτίρης (AHEPA – ύπατος κυβερνήτης Ευρώπης).

Σημειώνεται, τέλος, ότι πριν από την αναχώρησή τους από το Ισραήλ, οι κ.κ. Κουίκ και Φωτίου μαζί με μέλη των αντιπροσωπειών τους, επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και στη συνέχεια προσκύνησαν στον Πανάγιο Τάφο στο Ναό της Αναστάσεως.