Υπαίθριο Ελληνικό Φεστιβάλ στον Λίβανο

Λίβανος.-«Αρωμα» Ελλάδας θα πλημμυρίσει στις αρχές του ερχόμενου Ιουνίου η πόλη Βύβλος (ή Τζουμπάιλ) του Λιβάνου, στις ακτές της Μεσογείου, που θα φιλοξενήσει ένα μεγάλο υπαίθριο Ελληνικό Φεστιβάλ.

Από τις 7 Ιουνίου και για τρεις ημέρες, το φαγητό, η μουσική, ο χορός -και όχι μόνο- θα έχουν «χρώμα» ελληνικό στην πόλη αυτή του Λιβάνου, η οποία έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO και από το λιμάνι της εξαγόταν η περίφημη ξυλεία κέδρου σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τέτοιο φεστιβάλ καθώς στο παρελθόν, πριν από τον (εμφύλιο) πόλεμο του 1975, είχαμε ένα μικρό φολκλορικό φεστιβάλ, συνήθως σε κάποιο κλειστό χώρο ή κάποια αίθουσα ξενοδοχείου, αλλά ποτέ ένα μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο άνθρωπος που είχε την ιδέα για την υλοποίησή του και διευθύνει την όλη προσπάθεια Τζορτζ Ιντ (George Eid).

Κι όλα αυτά, όπως τονίζει, με την πολύτιμη αρωγή του Έλληνα πρέσβη στον Λίβανο Φραγκίσκου Βέρρου, ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα για την επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ.

«Επιμένω σε μια ολιστική προσέγγιση της Ελλάδας μέσα από αυτό το φεστιβάλ», σημειώνει ο Τζορτζ Ιντ, δημοσιογράφος σε μεγάλο αραβικό δίκτυο και δημιουργός του ντοκιμαντέρ «KalimeraMenBeirut» (Καλημέρα από Βηρυτό), που αφηγείται την ιστορία της ελληνικής κοινότητας του Λιβάνου.

Με τις ρίζες του οικογενειακού του δέντρου να φτάνουν ως τη Σάμο αλλά και ως τη …Σμύρνη, ένα ασίγαστο πάθος για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στον Λίβανο, αλλά και με στόχο να διατηρήσει ζωντανή, όπως λέει, την εκεί ελληνική κοινότητα, ο Τζορτζ Ιντ αποφάσισε να δώσει «σάρκα και οστά» στο όνειρό του για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Αρωγό στην προσπάθειά του, εκτός του Έλληνα πρέσβη στον Λίβανο, βρήκε και το υπουργείο Τουρισμού του Λιβάνου, το οποίο αποφάσισε να θέσει το Ελληνικό Φεστιβάλ της Βύβλου υπό την αιγίδα του.

«Θα φέρουμε στο φεστιβάλ τους δύο εναπομείναντες Ελληνο-λιβανέζους μουσικούς, στον Λίβανο, να τραγουδήσουν ελληνικά και αραβικά τραγούδια, θα προσφέρουμε δωρεάν μαθήματα χορού σε όλους τους επισκέπτες και θα προβάλλουμε τρεις ελληνικές ταινίες, με αγγλικούς υπότιτλους, σε ένα υπαίθριο σινεμά που θα στήσουμε», λέει ο Τζορτζ Ιντ.

Τα σχέδια όμως δεν σταματούν εκεί… «Είμαστε σε επαφή με επιχειρήσεις, από τομείς όπως αυτός του τουρισμού, αλλά και με δήμους από την Ελλάδα, που θα θελήσουν να έρθουν εδώ και να προωθήσουν τουριστικά τις περιοχές τους. Οι περισσότεροι Λιβανέζοι ξέρουν τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, αλλά η Ελλάδα είναι μια πολύ πλούσια χώρα, με πάρα πολλές ομορφιές. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε να δείξουμε και να προβάλλουμε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης», προσθέτει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εμπνευστής της όλης προσπάθειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σ. Παπαδοπούλου

Φωτογραφία Τη φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζορτζ Ιντ.