Ομογενείς βγαίνουν στους δρόμους για να μη χάσουν το σχολείο τους

Αυστραλία, Σχολείο, Ομογένεια,Σαν βόμβα έσκασε στους κόλπους της παροικίας -και όχι μόνο- η είδηση ότι η σχολική ζώνη για το δημοφιλέστερο δημόσιο σχολείο της Αδελαΐδας, Adelaide High School, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πρόκειται να μεταβληθεί μετά από ανακοίνωση της πολιτειακής κυβέρνησης.

Αυτή η πρωτοβουλία θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά ομογενών και όχι μόνο, να μην έχουν πλέον το δικαίωμα να εγγραφούν στο γυμνάσιο, το οποίο ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα δημόσια σχολεία της Νότιας Αυστραλίας, όπου είχαν την τύχη να φοιτήσουν χιλιάδες παιδιά Ελλήνων μεταναστών όταν οι τελευταίοι εγκαταστάθηκαν στα κατεξοχήν «ελληνικά» δυτικά προάστια της Αδελαΐδας.

Στο άκουσμα της απόφασης της πολιτειακής κυβέρνησης, εκατοντάδες παιδιά και γονείς ξεχύθηκαν στους δρόμους την περασμένη Κυριακή σε πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας από τον πολιτειακό πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση του.

Η πορεία των διαδηλωτών είχε αφετηρία το Thebarton Theatre και τελικό προορισμό το ίδιο το Adelaide High School και το νεόδμητο αδελφάκι του, το νέο «έργο τέχνης» Adelaide Botanic High School.

«Είναι ντροπή με το έτσι θέλω να διώχνουν τόσες οικογένειες από το σχολείο στο οποίο ανήκαν μέχρι σήμερα και σίγουρα το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο για τους ομογενείς, αφού το συγκεκριμένο σχολείο έχει ένα από τα καλύτερα ελληνικά προγράμματα στην πολιτεία», λέει ο ομοσπονδιακός βουλευτής Στάθης Γεωργανάς ο οποίος μεγάλωσε στα δυτικά προάστια και μέχρι πρότινος εκλέγονταν στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον ομογενή βουλευτή, πριν την περσινή εκλογική αναμέτρηση, ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Στίβεν Μάρσαλ, υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη ζώνη του Adelaide High School και του νεόδμητου Adelaide Botanic Highschool σε περίπτωση εκλογής του.

«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε την πολιτειακή κυβέρνηση να αθετεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να πετάει έξω τα κατ’ εξοχήν εργατικά προάστια, δίνοντας την ίδια στιγμή την ευκαιρία σε κατοίκους ανατολικών προαστίων (St Peters, Hackney κ.λπ.) να έχουν πρόσβαση σε ένα σχολείο το οποίο δεν είναι καν χιλιομετρικά πλησίον αυτών» εξηγεί ο κ. Γεωργανάς, ο οποίος φοίτησε στο Adelaide High School, όταν οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αυστραλία και εγκαταστάθηκαν στο προάστιο Mile End.

Από την άλλη, η πολιτειακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το σχολείο ήδη φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μαθητών και η δυνατότητα απορρόφησης νέων καθίσταται κάθε χρόνο όλο και πιο δύσκολη.

«Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες που έχουν γίνει στην Πολιτεία μας όσον αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα και η διαμαρτυρία δεν έχει να κάνει με πολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες, αλλά με οικογένειες, μικρά παιδιά και γονείς που πήραν την απόφαση μέχρι και να αλλάξουν κατοικία και να επιλέξουν τις γειτονιές του Mile End και του Thebarton ούτως ώστε τα παιδιά τους να φοιτήσουν στα δύο αυτά σχολεία.

Το πρώτο δημόσιο σχολείο της Αδελαΐδας, το οποίο ιδρύθηκε το 1908, δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα σχολεία της Πολιτείας, αλλά και το σχολείο που μέχρι σήμερα έχει ένα από τα αρτιότερα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και έχει φιλοξενήσει χιλιάδες ομογενείς μαθητές τον τελευταίο αιώνα.

«Ήταν και το δικό μου σχολείο. Είμαι και εγώ παιδί αυτής της γειτονιάς. Εδώ μεγάλωσα και σε αυτό το σχολείο έμαθα να μιλάω Ελληνικά όπως και πολλοί ακόμα ομογενείς, γι’ αυτό και όλοι μαζί σήμερα απαιτούμε από την πολιτειακή κυβέρνηση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την παραχώρηση εκπαιδευτικών κονδυλίων και να μην προβεί σε μια τόσο δραστική λύση που, όμως, πλήττει τα παιδιά και τα εγγόνια μας» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο κ. Γεωργανάς.
Στην πορεία έλαβαν μέρος πολλοί γονείς που τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει ακόμα και γειτονιά προκειμένου τα παιδιά τους να εξασφαλίσουν μια θέση στο πρότυπο αυτό σχολείο το οποίο φημίζεται για τα προγράμματα που καλύπτουν κάθε εκπαιδευτικό φάσμα και τις επιτυχίες των 1500 μαθητών του.

«Ζητάμε από την πολιτειακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση μεταβολής της σχολικής ζώνης των δυτικών προαστίων στην Αδελαΐδα και να λάβουν τα παιδιά μας την μόρφωση που τους αξίζει» λέει ο βουλευτής Γεωργανάς.

Παρόντες στην πορεία διαμαρτυρίας ήταν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Peter Malinauskas, η γερουσιαστής Ειρήνη Πνευματικού, καθώς και ο πολιτειακός βουλευτής και πρώην θησαυροφύλακας Νότιας Αυστραλίας, Τομ Κουτσαντώνης, και ο αντιδήμαρχος της περιοχής του City of West Torrens, Graham Nitschke.

Στο Adelaide High School φοίτησαν, επίσης, η ηθοποιός Σαντάλ Κοντούρη, ο ομογενής πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Μπόλκας, ο πρώην θησαυροφύλακας, Τομ Κουτσαντώνης, και πολλές ακόμα γενιές ομογενών.

πηγή:neoskosmos.com