Πρόγευση η δήλωση Μητσοτάκη – Το ΕΛΚ απειλεί με «έξωση» τον εθνικιστή Ορμπάν

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο από τους Δελφούς για την πρόθεση του να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την αποπομπή του Βίκτορ Ορμπαν, φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή σχετικά με το αβέβαιο μέλλον του ουγγρικού κόμματος στις τάξεις της ευρωπαϊκής δεξιάς.

Το μεσημέρι της Τρίτης (5/3/2019) ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έθεσε ανοιχτά θέμα αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που επιχειρούν να επηρεάσουν ανοιχτά ή κρυφά τις εκλογικές επιλογές των Ευρωπαίων μέσω χρηματοδότησης κάποιων κομμάτων, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

«Υπάρχουν εξωτερικές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που επιδιώκουν ανοιχτά ή κρυφά να επηρεάσουν τις δημοκρατικές επιλογές των Ευρωπαίων, όπως συνέβη με το Brexit και μερικές εκλογικές εκστρατείες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και μπορεί να συμβεί και πάλι στις ευρωεκλογές του Μαΐου Και γι ’αυτό καλώ όσους ενδιαφέρονται για την ΕΕ να συνεργαστούν στενά κατά τη διάρκεια και μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές. Μην επιτρέψετε στα πολιτικά κόμματα που χρηματοδοτούνται από εξωτερικές δυνάμεις, εχθρικά απέναντι στην Ευρώπη, να αποφασίσουν για βασικές προτεραιότητες για την ΕΕ και νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το σκεπτικό Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται ανάμεσα στους 12 αρχηγούς κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ζήτησαν να τεθεί εκτός του «κλαμπ» ο ακραίος Ορμπάν, ωστόσο πληροφορίες της HuffPost αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κίνηση συντονισμού ανάμεσά τους. Επί της ουσίας, πρόκειται για κοινές διαπιστώσεις, σε μία χρονική στιγμή όπου το πρόβλημα έχει γίνει εντελώς φανερό.

Ωστόσο, άνθρωποι στον στενό κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που γνωρίζουν πως σκέφτεται, εξηγούν το σκεπτικό του, λέγοντας ότι ο Ορμπάν όχι μόνο αρνείται να συμμορφωθεί με τις αυτονόητες ευρωπαϊκές αρχές και αξίες για το μεταναστευτικό, αλλά επιπλέον αρνείται να εφαρμόσει τους κανόνες για την φιλοξενία σε κέντρα υποδοχής, όπως αναλογεί σε κάθε χώρα της ΕΕ.

«Όροι» από Βέμπερ στον Ορμπάν

Ο ηγέτης της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς Μάνφρεντ Βέμπερ έκανε λόγο για τελευταία ευκαιρία στον «σκληρό» Ούγγρο πρωθυπουργό, σχετικά με την παραμονή του Fidesz στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς με δήλωση του στην Bild καλεί τον Ούγγρο πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει την στάση του και να διευκρινίσει τις πηγές χρηματοδότησης του κόμματος του. Ταυτόχρονα διαμηνύει ότι «ο Βίκτορ Ορμπάν πρέπει αμέσως και οριστικά να θέσει τέλος στις αντι-ευρωπαϊκές εκστρατείες της κυβέρνησής του», προσθέτοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρέπει να απολογηθεί στα υπόλοιπα κόμματα του ΕΛΚ και να διασφαλίσει την λειτουργία του κεντρικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στην Βουδαπέστη.

Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Βέμπερ κατηγόρησε την κυβέρνηση του εθνικιστή Ορμπάν για διαστρέβλωση της αλήθειας σε σχέση με το μεταναστευτικό, φορτίζοντας περαιτέρω την προβληματική σχέση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ τους.

Τελειώνει ο χρόνος

Πάντως φαίνεται ότι για τον Βίκτορ Ορμπαν η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει για τα καλά, καθώς το ΕΛΚ ανακοίνωσε ότι 12 κόμματα-μέλη του, ζητούν τον αποκλεισμό ή την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz και το θέμα θα συζητηθεί στις 20 Μαρτίου.

Άμεση ήταν η απάντηση του ουγγρικού κόμματος στο ΕΛΚ: «Είμαστε έτοιμοι για μια συζήτηση και για να εκπροσωπήσουμε τη στάση μας. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στόχος μας είναι οι δυνάμεις κατά της μετανάστευσης να κερδίσουν δύναμη στο πλαίσιο του ΕΛΚ», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα τόνισε ότι θεωρούσε την υπεράσπιση των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης και την παύση της μετανάστευσης πιο σημαντική από την κομματική πειθαρχία στο πλαίσιο του ΕΛΚ.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το ΕΛΚ αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη δύναμη στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαϊου, όμως χωρίς το Fidesz θα εμφανιστεί σαφώς «πληγωμένο».

Είναι γεγονός ότι ο Ορμπαν προκαλούσε από καιρό εμπόδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του ακραίου λόγου του και της σκληρής στάσης του, ειδικά στο μεταναστευτικό. Ως αντίδραση, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαρτήσουν την πρόσβαση στα κονδύλια του προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2021, από τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών. Εντυπωσιακή είναι πάντως η αποδοχή του Fidesz εντός των ουγγρικών συνόρων, καθώς σε πρόσφατη δημοσκόπηση φαίνεται να το στηρίζει το 32% των Ούγγρων πολιτών, με το 10% να στηρίζει το ακροδεξιό Jobbik και μόλις το 7% τους Σοσιαλιστές.

πηγή:huffingtonpost.com