Ο πιλότος του μοιραίου Boeing ζήτησε να προσγειωθεί λίγο πριν την συντριβή

Ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους της Ethiopian Airlines που συνετρίβη αύτανδρο το πρωί, παρασέρνοντας στον θάνατο 157 επιβαίνοντες, ανέφερε «δυσκολίες» λίγο μετά την απογείωση από την Αντίς Αμπέμπα και ζήτησε να επιστρέψει, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αερομεταφορέα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη περίπου έξι λεπτά μετά την αναχώρησή του με προορισμό το Ναϊρόμπι. Ο διευθύνων σύμβουλος Τεγουόλντε Γκεμπρεμαριάμ διευκρίνισε πως ο πύργος ελέγχου έδωσε άδεια στον πιλότο να επιστρέψει στον αερολιμένα όμως δεν είναι γνωστό εάν είχε καταφέρει να αλλάξει πορεία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Γκεμπρεμαριάμ ξεκαθάρισε πως τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως ο κυβερνήτης είχε περισσότερες από 8.000 ώρες πτήσης και πολύ καλές επιδόσεις. Ο βοηθός του είχε 200 ώρες στο ενεργητικό του.

Το αεροσκάφος, τύπου Boeing 737 MAX, είχε φτάσει στην Αντίς Αμπέμπα από το Γιοχάνεσμπουργκ σήμερα το πρωί. Είχε συντηρηθεί «επιμελώς» στις 4 Φεβρουαρίου και δεν είχε παρουσιάσει προβλήματα, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν άνθρωποι προέρχονταν από περισσότερες από 30 χώρες – ουδείς εξ αυτών Έλληνας – και άτομα που φέρουν διαβατήριο των Ηνωμένων Εθνών. Τριάντα-δύο νεκροί ήταν υπήκοοι Κένυας και 18 ήταν Καναδοί. Υπάρχουν επίσης θύματα από την Κίνα, την Γαλλία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα Boeing 737 MAX σε διάστημα πέντε μηνών. Τον Οκτώβριο αεροσκάφος ίδιου τύπου της ινδονήσιας εταιρείας Lion Air συνετρίβη λίγο αφότου απογειώθηκε από την Τζακάρτα, προκαλώντας τον θάνατο 189 επιβατών και μελών του πληρώματος.

Πηγή: skai.gr