ΕΝΦΙΑ: Πότε θα «χτυπήσει» την πόρτα σας

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινούν οι φορολογικές υποχρεώσεις για μισθωτούς, συνταξιούχος, ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει εντός του Μαρτίου και οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουνίου για να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση.

Μέχρι πρότινος η εκκαθάριση του φόρου για τα ακίνητα γινόταν στα τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα η πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο.

Φέτος όλα θα γίνουν ένα μήνα νωρίτερα, άρα η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να ξεκινήσει τον Αύγουστο, μήνα που οι περισσότεροι Έλληνες βρίσκονται στις παραλίες. Έτσι,  η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Αύγουστο και την τελευταία τον Δεκέμβριο.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα με τις οποίες υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 και όχι αυτές που θα προκύψουν μετά την νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Από τη στιγμή που ο φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ίδιες τιμές ζώνης η μοναδική αλλαγή που θα αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι η έκπτωση που νομοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, θα φτάνει μεσοσταθμικά το 10% και θα αφορά κυρίως στις ακίνητες περιουσίες από 60.000 έως και 150.000 ευρώ.