Σάββας Αναστασιάδης: “σύγχρονη στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό”

Ο αν. Τομεάρχης Εξωτερικών Ν.Δ. για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι (15.03.2019) στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, Η φωνή της Ελλάδας, στην εκπομπή « ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ» του δημοσιογράφου Θανάση Χούπη.

« Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι χρειαζόμαστε μία νέα σύγχρονη στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό. Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον θαυμαστό κόσμο του Διαδικτύου μπορούμε να σχεδιάσουμε πολλά πράγματα και να υλοποιήσουμε δράσεις » δήλωσε  αν. Τομεάρχης Εξωτερικών Ν.Δ. για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της ΕΡΤ, συμπληρώνοντας,

«Ο οικουμενικός Ελληνισμός από τότε που ξεκίνησαν οι Έλληνες να μεταναστεύουν, έχει ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τον Ελλαδικό Ελληνισμό  με πρώτο αυτό της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Διότι η γλώσσα μαζί με την θρησκεία είναι τα δύο στοιχεία που προσδιορίζουν την Εθνότητα , αλλά δίνουν και την δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να επικοινωνούν με την Χώρα τους»

Για τις περικοπές που έγιναν στην Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό τα τελευταία χρόνια ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι έγιναν λανθασμένες κινήσεις, λέγοντας σχετικά: « Η γενική εκτίμηση είναι ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια φθίνει η προσπάθεια της Χώρας μας  να ενισχύσει και να στηρίξει την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό……….προσωπικά θα έλεγα ότι από την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό δεν θα έπρεπε ούτε ένα ευρώ να περικοπεί για να συνεχίσουν τα παιδιά των Ελλήνων που μεταναστεύουν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα για να διατηρούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Ελλάδα»

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού όπως συνταξιοδοτικά, φορολογικά, της ψήφου υπογράμμισε:

« Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα κάνουν τους Έλληνες του Εξωτερικού πρόθυμους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε καινοτόμες παρεμβάσεις, όπως είναι η αναβάθμιση των υπαρχόντων καναλιών διασύνδεσης με την ομογένεια. Η Γεν. Γραμ. Απόδημου Ελληνισμού και η Μόνιμη διακομματική Επιτροπή της βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους. Έχω κάνει μια πρόταση στο προηγούμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας να ιδρυθεί Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού που θα ενώσει όλους τους Έλληνες του Εξωτερικού και θα γνωρίζουν και οι ίδιοι που πρέπει να πάνε για να λύσουν τα προβλήματά τους»

Για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού η σημερινή κυβέρνηση, ο βουλευτής ΝΔ είπε:

«  Εκτιμώ ότι όλη η συζήτηση που κάνει η κυβέρνηση γύρω από το θέμα αυτό γίνεται παρελκυστικά διότι αρνείται κατ΄ουσίαν να δώσει το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν …το μείζον για τη Νέα Δημοκρατία είναι να δώσουμε το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει δύο νομοσχέδια για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και δεν ήρθαν για συζήτηση, όπως επίσης  ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής για το θέμα αυτό και δεν ήρθε και αυτό προς συζήτηση. Αυτά είναι ενδεικτικά της στάσης της σημερινής κυβέρνησης για το θέμα αυτό»