Επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Μάλι – Βαρύς ο απολογισμός

Βαρύς αναμένεται να είναι ο απολογισμός από την επίθεση ενόπλων, φερόμενων τζιχαντιστών, σε στρατιωτική βάση στο κέντρο του Μάλι. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας οι νεκροί θα φθάσουν τους 16.

Το στρατόπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι (FAMa) στην Ντιούρα, ανατολικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Μόπτι, δέχθηκε επίθεση το ξημέρωμα από μια ομάδα που έφθασε με μοτοσικλέτα και αυτοκίνητα στο σημείο, σύμφωνα με πηγή του στρατού.

«Πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι», δήλωσε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο δήμαρχος της πόλης Καρέρι, της πιο κοντινής στην Ντιούρα, ο Γιούσουφ Κουλιμπάλι, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι ο ίδιος μέτρησε τουλάχιστον 16 νεκρούς στρατιώτες.

«Οι άνδρες μας ανταπέδωσαν. Εγώ είδα τουλάχιστον τέσσερα πτώματα καταγής. Δεν έχουμε ακριβή απολογισμό , όμως υπάρχουν πολλές ζημιές», εξήγησε άλλη στρατιωτική πηγή, εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Άμυνας.

Πηγή ασφαλείας έκανε λόγο από την πλευρά της για «βαρύ απολογισμό τουλάχιστον οκτώ νεκρών».

«Υπάρχουν στρατιώτες που είναι νεκροί, άλλοι είναι αγνοούμενοι, άλλοι τραυματίες. Δεν θα ήθελα ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τον αριθμό των 15 νεκρών στρατιωτών. Ένας άνθρωπος πεσμένος καταγής δεν είναι κατ΄ανάγκην νεκρός», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εξάλλου, ξένη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως διεξάγονται «επαληθεύσεις» «προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των τουλάχιστον 15 νεκρών».

Οι αρχές του Μαλί και οι διεθνείς δυνάμεις περίμεναν ότι η βία θα μειωνόταν στο κέντρο της χώρας αφού ανακοίνωσαν τον θάνατο στο τέλος Νοεμβρίου, από επιδρομή των γαλλικών δυνάμεων, του σαλαφιστή ιερωμένου Αμαντού Κούφα, επικεφαλής των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Όμως, ο τελευταίος είναι πιθανόν να βρίσκεται ακόμη εν ζωή, παραδέχθηκε το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού, μετά την κυκλοφορία πρόσφατα ενός βίντεο όπου εμφανίζεται ένας άνδρας που παρουσιάζεται ως ο Αμαντού Κούφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αl Jazeera, France24.com