ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Ο σεφ και το μενού στο Μαξίμου

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Λοιπόν, προτείνω ν’ αλλάξει –και μάλιστα, άμεσα-  σεφ το Μέγαρο Μαξίμου! ‘ Όχι δεν είναι λάθος.  Αλλά δεν μπορεί, μιας και αποφάσισαν οι ένοικοι να προσφέρουν και φαγητό, να μην ικανοποιούν τους συνδαιτημόνες!  Φτάνει που τους βάζουν να καθίσουν στην … βεράντα! Ναι, ναι, κάτω από τον ήλιο, χωρίς ούτε καν μία τέντα πάνω από τα κεφάλια τους! Σαν τους άστεγους!

Κι αν έβρεχε; Μάρτης γδάρτης είναι… Σκέφτεστε να πιάνε ξαφνικά η βροχή και να μάζευε ο κάθε ένας προσκεκλημένος το πιάτο του και να έτρεχε στα ενδότερα του Μεγάρου; Στα μεγάλα σαλόνια που –υποτίθεται- κυκλοφορούν υψηλοί καλεσμένοι, ξένοι ηγέτες και τελοσπάντων πρόσωπα τα οποία ο Πρωθυπουργός θέλει να τιμήσει;

Τώρα θα πείτε: Και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές ήθελε να τιμήσει… Μπα, να τους …ψήσει ήθελε! Γιατί με τόσα και τόσα που ακούν από τους πολίτες, μάλλον δύσθυμα αποδέχθηκαν την υποψηφιότητα!

Σε κάθε περίπτωση, όμως,  υψηλούς καλεσμένους δεν λες τους …υποψήφιους ευρωβουλευτές!  Μα και υποψήφιοι να μην ήτανε, πάλι υψηλούς επισκέπτες, τους ευρωβουλευτές σου,  δεν τους λες… Κομματικά στελέχη είναι!  Έστω και της κυβερνώσας παράταξης… Έστω και του ΣΥΡΙΖΑ…

Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά μετά τις ευρωεκλογές ακολουθούν και οι εθνικές εκλογές. Δηλαδή τι, όλους τους υποψήφιους ανά την Επικράτεια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  θα τους ταΐσουν στην  βεράντα του Μαξίμου; Γιατί, αν δεν το κάνουν, δεν θα νιώθουν αυτοί «ριγμένοι»; Και αν το κάνουν, πρώτο πόσο θα κοστίσει; Και  δεύτερον,  που θα βολέψεις τρία …τάγματα –και βάλε- υποψήφιους;

Όχι ένα, δύο μέγαρα θέλεις. Μην πω και τρία…

Κι έπειτα, να τους βάλεις στο Μέγαρο που ο Μάξιμος άφησε κληροδότημα στο Κράτος για να είναι κατάλυμα αρχηγών Κρατών και λοιπών υψηλών ξένων φιλοξενούμενων, και εμείς το κάναμε πρωθυπουργικό Γραφείο;  Ε, μέχρις εδώ στέκει κάπως το πράγμα. Να  μετατρέπεις, όμως, το Μέγαρο και σε υπαίθρια …ταβέρνα, ε, αυτό κομμάτι σόλοικο είναι. Άσε που σε λίγο, αν συνεχίσουν έτσι, θα φτιάχνουν μέχρι και γύρο! Μη σας πω και κακαβιά!

Εκείνο, όμως, που είναι εντελώς απαράδεκτο, είναι το όποιο μενού να μην αρέσει! Να τους στρώνουν για να φάνε στην πρωθυπουργική βεράντα και ο σεφ μην ικανοποιεί τις γαστρονομικές προτιμήσεις των πρωθυπουργικών καλεσμένων!

Με άλλα λόγια, θέλω να πω, δεν γίνεται να τους καλείς για φαγητό, και να τους αφήνεις νηστικούς! Δεν το πιστεύετε;

Να,  δείτε τι είπε η κόρη Λοϊζου, η Μυρσίνη: «…και φάγαμε… κάτι τσιμπήσαμε, μετά δηλαδή έφαγα σπίτι μου».

Ωραία, φιλοξενία!  Στην ηλιόλουστη βεράντα! Του Μαξίμου!  16 άτομα «κάτι τσίμπησαν» και, φυσικά, δεν χόρτασαν! Και πήγαν να φάνε σπίτι τους!

Σκεφθείτε τώρα με τους υποψήφιους βουλευτές τι θα γίνει…

Μα, συγγνώμη, μ΄ όλο το θάρρος, δηλαδή κύριε Τσίπρα μου, αν δεν τους χορταίνεις,  γιατί τους δεξιώνεσαι;

Μπα, είμαι σίγουρος –όσο μπορεί κανείς, δηλαδή,  να είναι σίγουρος με το ΣΥΡΙΖΑ- ότι θα φταίει ο σεφ που δεν άρεσαν τα φαγητά στους καλεσμένους!

Εκτός, πάλι, αν τους έβγαλαν όχι φαγητό, αλλά «καναπεδάκια»! Αλλά δεν στρώνεις κοτζάμ τραπέζι για λίγα μεζεδάκια! Μπουφέ κάνεις!.. Στο όρθιο!

Να δείτε που αυτό θα υπονοούσε, με το γνωστό της «τακτ» η Μυρσίνη… λέγοντας «έφαγα σπίτι μου»…

Εμ βέβαια. Να κάθεσαι για φαγητό και να τρως …μεζεδάκια! Φυσικό ήταν να προτιμήσει το φαγητό κατσαρόλας, μαγειρεμένο απ΄ τα χεράκια της… Με συνταγή της γιαγιάς… Κι ας μην ήτανε στη βεράντα του Μαξίμου!