Χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη για την προστασία της α’ κατοικίας – Επιμένουν στις ενστάσεις τους οι Θεσμοί

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία, ολοκληρώθηκε η πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Παραμένουν οι ενστάσεις των δανειστών.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορίζοντα το EwG της 25ης Μαρτίου.

Στην τηλεδιάσκεψη εκτός από τον υπουργό Οικονομικών συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός παρά το πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος, ο γγ συντονισμού Δημ. Παπαγιαννάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος και θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο EwG της ερχόμενης Δευτέρας.

Παραμένουν οι ενστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το euro2day.gr, οι θεσμοί επιμένουν να μειωθούν δραστικά οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που θα έχουν δυνατότητα ένταξης στο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε να μειώσει το όριο προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από τις 250.000 ευρώ στις 175.000 ευρώ για την εν λόγω κατηγορία δανειοληπτών, ούτως ώστε να κάμψει τις ενστάσεις των Θεσμών.

Επιπρόσθετα, οι δανειστές επιμένουν και στο αίτημά τους να μην εντάσσονται στο μηχανισμό επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ενέχυρο πρώτης κατοικίας.

Εκτός αυτού, οι δανειστές ασκούν πιέσεις να καθιερωθεί αυστηρό πλαίσιο συνολικής περιουσίας, αλλά και «κόφτης» επί των καταθέσεων, ύψους 50.000 ευρώ, που δικαιούται να έχει ο δανειολήπτης, ποσό που θεωρήθηκε πολύ υψηλό.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε δευτερεύοντα ζητήματα και τεχνικές λεπτομέρειες. Πάντως η απόσταση παραμένει τόσο στο εύρος προστασίας των δανειοληπτών, όσο και συνολικά στην αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα προβλέπει την επιδίωξη συμφωνίας μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, χωρίς απαραίτητα να έχει κατατεθεί μέχρι τότε το απαιτούμενο νομοσχέδιο, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο, εφόσον έχει κλειδώσει η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, το νομοσχέδιο να κατατεθεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Πηγή:Newpost.gr