Δημ. Αβραμόπουλος: “H παραπληροφόρηση (fake news) κυριαρχεί”

Θέση για δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν στην υπόθεση Novartis πήρε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε με διπλωματικό τρόπο, κάνοντας λόγο για «fake news».

Αφού τόνισε πως πρόκειται για «εσωτερικό νομικό ζήτημα της Ελλάδας. Είναι βασική μας αρχή να μην ανακατευόμαστε στις εσωτερικές νομικές υποθέσεις», ο κ. Αβραμόπουλος, συνέχισε:

«Όπως ακούσατε πρωτύτερα από τους συναδέλφους μου, η παραπληροφόρηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και γι αυτό έχει αναληφθεί, από πλευράς Ευρώπης, μία πρωτοβουλία για την υιοθέτηση μιας ενιαίας στρατηγικής. Επί της ουσίας, ζούμε στον αστερισμό της παραπληροφόρησης».

«H παραπληροφόρηση (fake news) κυριαρχεί. Υπάρχουν διεθνή κέντρα, στα οποία αναφερθήκατε πρωτύτερα, τα οποία παράγουν παραπληροφόρηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτό δεν γίνεται και στο εσωτερικό των χωρών. Ιδίως ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να αποφευχθεί κάτι το οποίο όλοι δεν θέλουμε, δηλαδή η παραπληροφόρηση να παίξει ρόλο στην τελική επιλογή των Ευρωπαίων πολιτών ενόψει των εκλογών», υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος και συνέχισε:

«Ζούμε σε αυτήν την πραγματικότητα. Όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από πλευράς της Ευρώπης κατευθύνονται σε ένα και μόνο στόχο: πως θα προστατευθούν οι πολίτες και πως θα υπάρξει διαφάνεια στο πεδίο της ενημέρωσης. Νομίζω ότι εδώ απαιτείται συνεργασία τόσο με τον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης όσο και με τις κυβερνήσεις.  Η προστασία της διαφάνειας αλλά και της ελεύθερης έκφρασης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στο να παραπληροφορούνται οι κοινωνίες. Το πως γίνεται η ερμηνεία ενός νόμου ή μιας Οδηγίας είναι άλλη υπόθεση»