Εκλογές στην Τουρκία: Οι 12 κρίσιμοι δήμοι και οι συμμαχίες των Κούρδων

Άγκυρα.– Το πρώτο εκλογικό τεστ για τον Ερντογάν μετά την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου, έχει πάρει δημοψηφισματικό χαρακτήρα από τον ίδιο. Είναι ενδεικτικό, ότι η Κωνσταντινούπολη είναι γεμάτη με δικές του αφίσες, περισσότερες ακόμα και από του Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υποψήφιου δημάρχου που υποστηρίζει.

Στην Τουρκία, οι αυτοδιοικητικές εκλογές σημαίνουν πολλά περισσότερα από μία απλή καταγραφή του ποιος εκλέγεται δήμαρχος, καθώς θεωρούνται βαρόμετρο για το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν, ο οποίος τα τελευταία 16 χρόνια που πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, δεν έχει χάσει ούτε μία εκλογική μάχη.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις προσεχείς εκλογές της 31ης Μαρτίου, τις οποίες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζει ως μάχη για την επιβίωση της χώρας. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελπίζουν ότι η οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα από πέρσι θα αποδυναμώσει την στήριξη των πολιτών στον Πρόεδρο.

Τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας λειτουργούν ως συμμαχίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για δεύτερη φορά μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κόμμα δημιούργησαν τη Λαϊκή Συμμαχία, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης και το εθνικιστικό Καλό Κόμμα ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Εθνική Συμμαχία.

Το Κουρδικό Κόμμα (HDP) στοχεύει στην ανάκτηση των δήμων στις νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου η τουρκική κυβέρνηση απομάκρυνε εκλεγμένους δημάρχους του HDP και τους αντικατέστησε με διορισμένους από το 2016.

Ωστόσο, σε άλλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, το HDP έχει δώσει «γραμμή» στη βάση του να υποστηρίξει τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης προκειμένου να αποδυναμωθεί ο Ερντογάν, υπό την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης δεν είναι ακροδεξιοί.

Εκτός από δημάρχους, οι 57 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν την Κυριακή δημοτικά συμβούλια και μουχτάρηδες με 5ετη θητεία.