Μεγάλη ανατροπή στην Άγκυρα φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν

Μεγάλη ανατροπή προκύπτει από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, όσον αφορά στην Άγκυρα. Παρά το γεγονός ότι μετά την καταμέτρηση των πρώτων ψήφων προηγούνταν ο υποψήφιος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν, με καταμετρημένο το 50% ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης (CHP) έχει περάσει μπροστά.

Έτσι, ο Μανσούρ Γιαβάς «οδηγεί την κούρσα» με ποσοστό 49,58%, ενώ ακολουθεί ο εκλεκτός του Ερντογάν, πρώην υπουργός Μεχμέτ Οζχασεκί, με 47,86%, σε μια αμφίρροπη μέχρι τέλους μάχη.

Αντίστοιχο σκηνικό και στη Σμύρνη, όπου ο υποψήφιος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Μουσταφά Σογιέρ, καταγράφει ποσοστό 58,24% έναντι του υποψηφίου του AKP, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί (37,88%) με καταμετρημένο το 51,87% των ψήφων, σε μια περιφέρεια που το αποτέλεσμα φαίνεται πως έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς.

Αντίθετα, η μόνη περιφέρεια -από τις πιο κρίσιμες για τον τούρκο πρόεδρο- στην οποία προηγείται ο Ερντογάν είναι η Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 53,46% των ψήφων ο υποψήφιος του AKP, πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προηγείται με με 50,14%,ενώ ακολουθεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου με 47,31%.

«Το στοίχημα του Ερντογάν»

Οι τοπικές εκλογές αποτελούν το πρώτο εκλογικό τεστ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο πριν από εννέα μήνες -μια εκλογική νίκη που έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο διευρυμένες εξουσίες εν μέσω μιας οικονομικής «θύελλας» με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Ακριβώς επειδή οι τοπικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη ύφεσή της εδώ και 10 χρόνια και με την ανεργία να αυξάνεται, αποτελεί μια μεγάλη δοκιμασία για τον Ερντογάν.

Όπως δήλωσε χτες ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, στις εκλογές αυτές διακυβεύεται «η επιβίωση του έθνους». Κάλεσε, μάλιστα, τους ψηφοφόρους να «θάψουν στις κάλπες τους εχθρούς της χώρας».

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση καλούσε τους ψηφοφόρους να εκμεταλλευτούν την εκλογική διαδικασία -τη μόνη που προβλέπεται στην Τουρκία έως το 2023- για να τιμωρήσει την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

«Αιματηρές» εκλογές

Η καταμέτρηση πάντως διεξάγεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο νέων ταραχών, καθώς νωρίτερα βγήκαν ακόμη και όπλα με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι στιγμής τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ήδη, το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος έχει καταγράψει περισσότερα από 300 επεισόδια σ’ ολόκληρη την επικράτεια, με τις Αρχές να είναι ανήμπορες να επέμβουν έγκαιρα σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA, δύο άνδρες έπεσαν νεκροί στην επαρχία Μαλάτεια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετά από συμπλοκή μέσα στο εκλογικό κέντρο, στις 10:30 το πρωί. Το επεισόδιο ξεκίνησε με λεκτική διαμάχη αντίπαλων ομάδων η οποία εξελίχθηκε σε καβγά, με κάποιους να βγάζουν τα όπλα και να καταλήγει στον θανάσιμο τραυματισμό των δύο ανδρών.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν ήταν το μόνο, αφού και σε άλλο περιστατικό, στο Ντιγιάρμπακιρ, ξέσπασε καβγάς σε εκλογικό κέντρο με τις αντίπαλες ομάδες να χρησιμοποιούν ρόπαλα και μαχαίρια και αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, ενώ σε βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή της έντασης.