Εδρα Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης

Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, κάνει λόγο για μεγάλη δωρεά του ομογενή Κλεάνθη Όλβιου, εκ πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης ΄Εδρα Ελληνικής Γλώσσας «Κλεάνθης Όλβιος» και στα αγγλικά «Kleanthis Olvios Greek Language Chair».

Το Πανεπιστήμιο σημειώνει ότι η «Έδρα» θα συσταθεί πολύ σύντομα σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή. Υπάρχει πιθανότητα η νέα ΄Εδρα αφού επανδρωθεί καταλλήλως, με παγκόσμιο διαγωνισμό για το διδακτικό προσωπικό της, να λειτουργήσει κανονικά από την αρχή του σχολικού έτους 2020. Ο δωρητής ορίζει τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία της Έδρας, και το πέμπτο εκατομμύριο να τοκιστεί και από τους τόκους να δίνονται υποτροφίες στους καλύτερους μαθητές του VCE, για να σπουδάσουν την Ελληνική Γλώσσα ή και γι’ αυτούς που με άλλους τρόπους δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΟΛΒΙΟΣ

Από ό,τι πληροφορηθήκαμε χθες, ο συμπολίτης μας Κλεάνθης Όλβιος γεννήθηκε στο Μοναστήρι της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και μετανάστευσε στη Μελβούρνη το 1948, σε ηλικία 18 ετών μαζί με την οικογένειά του. Οι γονείς του, αλλά και αυτός ο ίδιος, ασχολήθηκαν με καταστήματα Milk Bar και λίγο αργότερα αγόρασαν ένα εστιατόριο στο St.Kilda. Ο πατέρας του είχε τη διορατικότητα –εκείνη την εποχή– να αγοράσει ακίνητα στο Fitzroy και το Airport West.

Οι γονείς του άφησαν όλη αυτή την περιουσία στον ίδιο. Μάθαμε ότι είναι παντρεμένος και έχει δύο μεγάλα και επαγγελματικά τακτοποιημένα παιδιά, αλλά και εγγόνια και δισέγγονα. Σήμερα στην ηλικία των 90 ετών, όλη η περιουσία του ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.
Μετά από σοβαρή σκέψη και σπάνια φιλανθρωπικά αισθήματα, αλλά και ακραιφνή ελληνική εθνική συνείδηση, αποφάσισε να κάνει την παραπάνω μεγάλη και αξιέπαινη δωρεά, με την οποία θα διαιωνιστεί επάξια, το ελληνικό του όνομα, αλλά και η Ελληνική μας γλώσσα θα ευεργετηθεί στο ακαδημαϊκό στερέωμα της Αυστραλίας.

Ως εφημερίδα ευχόμαστε να βρεθούν και άλλοι τέτοιοι μιμητές και μεγάλοι δωρητές και ευεργέτες – που υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας – στην Παροικία μας στη Μελβούρνη. Η δωρεά τούτη θα εδραιώσει για πάντα την Ελληνική Γλώσσα στη νέα μας πατρίδα, μια και τύχη αγαθή, αλλά και σκληρή δουλειά και διορατικότητα, βοήθησαν ευνοϊκά τον ευεργέτη μας Κλεάνθη Όλβιο να διαιωνίσει το ελληνικό όνομα στην Αυστραλία. Τέτοια ευχάριστα νέα θα θέλαμε να έχουμε κάθε μέρα στη Μελβούρνη και όχι μόνο σαν σήμερα 1η Απριλίου 2019!