Οι Κρήτες της Αυστραλίας αποχαιρέτησαν τον άξιο ποιμενάρχη τους

«Έσβησ’ ο φάρος πού ‘φεγγε εις την Ωκεανία κι ορφάνεψε ο Ελληνισμός σ’ όλη την Αυστραλία»

Με την παραπάνω μαντινάδα και πολλές άλλες του Σωκράτη Τσουρδαλάκη, αποχαιρέτησαν οι Κρήτες της Αυστραλίας τον μακαριστό ιεράρχη και πνευματικό ηγέτη στην Αυστραλία, Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό.

Τα Κρητικά Σωματεία της Αυστραλίας, υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, τον τίμησαν δεόντως με τη μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει.

Πρόεδροι και μέλη των Κρητικών Σωματείων ταξίδεψαν στο Σίδνεϊ για το αρχιερατικό τρισάγιο και την Εξόδιο Ακολουθία του Κρητικού ιεράρχη, ενώ κάποια παιδιά ντυμένοι βρακοφόροι κατάφεραν να προσκυνήσουν την σορό στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Νεαρά Κρητικόπουλα της Κρητικής Αδελφότητας Σίδνεϊ ήσαν στην κεφαλή της πομπής κατά την νεκρώσιμη ακολουθία ενώ μια ομάδα 8 επίλεκτων βρακοφόρων από την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και την Κρητική Αδελφότητα Σίδνεϊ, ντυμένοι για την περίσταση με μαύρα στιβάνια, μαύρο κουμπωμένο πουκάμισο και το ασημένιο μαχαίρι να κοιτάζει κάτω συνόδεψαν την σωρό στη νεκροφόρα του αθάνατου ποιμενάρχη στην τελευταία του κατοικία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το παραδοσιακό ριζίτικο τραγούδι « Μάνα και αν έρθουν οι φίλοι μου » του τραγούδησε ο καλός του φίλος Γιώργος Χαιρέτης, συνοδευόμενος από τον Αντώνη Πετραντωνάκη στην λύρα και τον Άγγελο Γκούτσιο στο λαούτο, ενώ ακολούθησαν και οι παρακάτω μαντινάδες από τον Αντώνη Τσουρδαλάκη. Ειδικό ποίημα απήγγειλε και ο συμπάροικος από το Σίδνεϊ κ. Νίκος Ξανθουδάκης

Η Κρήτη θα σε ευγνωμονεί μαζί με τα παιδιά της,
που φύγαν μα εδόξασαν τα άγια χώματά της
Το μισεμό σου τραγουδούν με λύρες και δοξάρια,
τ’ αδέλφια σου οι Κρητικοί με δάκρυα και στεφάνια.
Χαιρέτα μας τσι Κρητικούς που δόξασαν την Κρήτη,
γιατί αυτοί ε κάνανε αθάνατη την Κρήτη.
Άνοιξε πόρτα τ ‘ουρανού, πόρτα του Παραδείσου,
να κατεβούν οι Άγγελοι να τον προϋπαντήσουν.

Ο Αυστραλίας Στυλιανός ήταν για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας άξιος αρχηγός που κράτησε το ποίμνιό του ενωμένο. Ήταν ο πνευματικός ηγέτης, μπροστάρης στα ελληνορθόδοξα ιδεώδη και τα χριστιανικά του πιστεύω, και δεν δίστασε ποτέ με φάρο την Κρητική του καταγωγή να τα βάλει με τους μεγάλους του κόσμου.

θα είναι όλοι υπερήφανοι για σένα. Γι’ αυτά που δίδαξες, γι’ αυτά που πρόσφερες αλλά και για την μεγάλη ορθόδοξη παρακαταθήκη που μας αφήνεις. Τίμησες την καταγωγή σου και ειδικά το Ρέθυμνο.

Θα μείνεις αθάνατος για πάντα, Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

ΜΑΡΙΑ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ
Πρόεδρος Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας

Πηγή:Neoskosmos.com