Το ΚΑΣ ανατρέπει τα επενδυτικά σχέδια ΟΛΠ και Cosco

Στον αέρα βρίσκονται οι επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήθελε να υλοποιήσει ο ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα της πόλης.

Στη θυελλώδη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά εχθές το βράδυ και στην οποία υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ της Γενικής Γραμματέως του Πολιτισμού και Αθλητισμού  Μαρίας Βλαζάκη και των εκπροσώπων του ΟΛΠ, αποφασίστηκε να κυρηχθούν ως αρχαιολογικοί χώροι το 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά. Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πόλης αυτό αναμένεται να εξεταστεί σε μεταγενέστερη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον μεγάλο κατασκευαστικό όγκο των έργων που προβλέπονται στο επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του οποίου, ελέγχει ο κινεζικός κολοσσός Cosco Shipping. Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ συγκρούστηκαν με την κυρία Βλαζάκη και για το θέμα της μετατροπής σε Μουσείο Εναελίων Αρχαιοτήτων παλαιάς αποθήκης σιτηρών, κοντά στην πύλη E2. Σύμφωνα με  πληροφορίες, το ΚΑΣ πρότεινε να χρηματοδοτήσει ο ΟΛΠ με ποσό που ανέρχεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ τη μετατροπή της αποθήκης σε Μουσείο. Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ υποστήριξαν πως αυτό δεν προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης ενώ στην πρόταση του Συμβουλίου να επιστρέψουν το κτίριο στο ελληνικό Δημόσιο απάντησαν πως είναι διατεθειμένοι να το πράξουν, εφόσον τροποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης και το τίμημα που προβλέπεται σε αυτήν.

Εντάσεις προέκυψαν και για την πρόταση του ΟΛΠ που αφορά στην κατασκευή εξάστερου ξενοδοχείου στην περιοχή Πόρτο Λεόνε. Εκεί, το Συμβούλιο ζήτησε να μειωθεί το ύψος το οποίο θα είναι 4 όροφοι αλλά και ο όγκος, ο οποίος θα ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες τ.μ.Το ΚΑΣ συντάχθηκε με τη γνωμοδότηση της επιτροπής σχεδιασμού και ανάπτυξης Λιμένων σε ότι αφορά εμπρικό κέντρο που θέλει να κατασκευάσει ο ΟΛΠ  στο Teminal κρουαζιέρας ενώ ζήτησε να κλείσουν τα ναυπηγεία στην Κυνοσούρα και στην Σαλαμίνα, δεδομένου πως λειτουργούν σε κυρηγμένους αρχαιολογικούς χώρους.Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ απάντησαν πως για τα δύο ναυπηγεία, ο Οργανισμός – όταν ήταν ακόμνη υπό κρατικό έλεγχο – είχε συνάψει συμβάσεις οι οποίες λήγουν το 2052.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στα στελέχη του ΟΛΠ αλλά και στο βασικό μέτοχοτου οργανισμού, την Κινεζική COSCO.

Πηγή: skai.gr