Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Πορτογαλίας σε θέματα Αποδήμων

Λισσαβώνα.- Τις βάσεις για τη συνεργασία Ελλάδας και Πορτογαλίας σε θέματα Διασποράς  (sic) συζήτησαν στη Λισσαβώνα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και ο Πορτογάλος ομόλογός του, Χοσέ Λουίς Καρνέιρο (Jose Luis Carneiro).

Μετά την επερχόμενη συνάντηση του κ. Καρνέιρο και με τον Κύπριο προεδρικό επίτροπο Φώτη Φωτίου, όπως κάνει γνωστό σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, η συνεργασία θα διευρυνθεί σε τριμερή βάση με υπογραφή σχετικού μνημονίου τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Μεταξύ των θεμάτων στην ατζέντα της συζήτησης των δύο υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Πορτογαλίας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ήταν οι συναφείς προκλήσεις που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν για την αναγκαιότητα διατήρησης στους απανταχού ομογενείς τους, της μητρικής τους γλώσσας. Ελληνικής και πορτογαλικής αντίστοιχα.

Ανακοινώνεται πως συμφωνήθηκε, επίσης, η ευαισθητοποίηση και συνεργασία των ομογενειακών φορέων τους σε μείζονα θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ως προς το μεταναστευτικό, επισημαίνεται πως έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών μέσω και των κοινοτήτων τους στην οικονομική ανάπτυξη της Αφρικανικής Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, γίνεται ακόμα γνωστό πως είχαν και τηλεδιάσκεψη με τον Φώτη Φωτίου στη Λευκωσία, ο οποίος συμφώνησε με τη συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα Διασποράς, προαναγγέλλοντας και τη δική του άμεση συνάντηση με τον κ. Καρνέιρο είτε στη Λισσαβώνα είτε στη Λευκωσία.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και την υφυπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Τερέζα Ριμπέιρο (Teresa Ribeiro), αρμόδια για θέματα Αφρικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της χώρας της. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές δράσεις της Ελλάδας στην Αφρικανική Ήπειρο και κυρίως στην Υποσαχαρική ζώνη (μέσω της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων), σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κουίκ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό ότι «έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο σε Ευρωπαίους εταίρους μας, όπως η Πορτογαλία, οι πρωτοβουλίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Αφρικανική Ήπειρο και κυρίως στις Υποσαχαρικές εκείνες χώρες όπου έχουμε έναν δυναμικό ελληνικό ομογενειακό πληθυσμό» και επισήμανε ότι το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, η οποία έχει εκτεταμένες ομογενειακές κοινότητες στην Αφρική, η παρουσία των οποίων καταγράφεται εκεί από τον προπερασμένο αιώνα. Σημείωσε πως συζήτηση έγινε και για τη δυνατότητα συνεργασίας των ελληνικών και πορτογαλικών κοινοτήτων και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου η Πορτογαλία έχει ισχυρές ρίζες από την εποχή των θαλασσοπόρων εξερευνητών της και υπογράμμισε: «Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κάνει τέτοια ανοίγματα με τη βοήθεια χρήσιμων εταίρων της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με την κ. Ριμπέιρο, ο κ. Κουίκ ανέφερε ότι συζήτησαν και θέματα που αφορούν στο Brexit, δεδομένου ότι και οι Πορτογάλοι έχουν μια πολύ σημαντική ομογενειακή κοινότητα 300.000 πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, ο υφυπουργός επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πορτογαλίας. Όπως κάνει γνωστό με την ανακοίνωσή του, συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα της περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας Ελλάδας – Πορτογαλίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένο ότι και οι δύο κυβερνήσεις διακατέχονται από τις ίδιες αρχές και αξίες που πρέπει να διέπουν την Ευρώπη των εθνών, της αλληλεγγύης και της ισονομίας. «Συζήτηση έγινε και για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, με τους συνομιλητές του υφυπουργού Εξωτερικών να ανησυχούν και αυτοί για την άνοδο των ευρωφοβικών και ξενοφοβικών τάσεων στη μελλοντική σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σε όλες τις επαφές του κ. Κουίκ ήταν παρών ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λισσαβώνα Γιάννης Μεταξάς.