Για 40 χρόνια η χρήση και εκμετάλλευση της Μαρίνας Αλίμου στην ΑΚΤΩΡ

Νέα εποχή από σήμερα για τη μεγαλύτερη Μαρίνα της χώρας μας, τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων και εκ των μεγαλυτέρων της Μεσογείου. Η Μαρίνα Αλίμου, ως έργο παραχώρησης, που για πρώτη φορά διεξήχθη με ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Αuction), στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξήγαγε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, περνά προς εκμετάλλευση στην ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, η οποία αναδείχθηκε ως Προτιμητέος Επενδυτής, με τίμημα 57,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πρόκειται να υπογράψει σύντομα τη σύμβαση παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, αφού πρώτα περάσει η διαδικασία από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Κατόπιν ή και ταυτόχρονα, θα περάσει προς έγκριση και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάτι που αναμένεται να έχει θετική κατάληξη, και θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης, για την άμεση ενεργοποίηση της παραχώρησης. Η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι, οπότε και θα αναλάβει τη διαχείριση η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., από την ΕΤΑΔ που την έχει μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, ήταν τα 50 εκατ. και τελικά το ποσό έφθασε στα 57,5 εκατ., που κατέθεσε ως προσφορά η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.. Οσον αφορά την καταβολή των χρημάτων, ένα μέρος θα δοθεί εφάπαξ κατά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και τα υπόλοιπα τμηματικά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο παραχώρησης, καθώς γειτνιάζει με την Μαρίνα Φλοίσβου και με το Ελληνικό, η αξιοποίηση του οποίου βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη και ελπίζουμε σύντομα να τελειώσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όλες τις πλευρές.

Η μαρίνα του Αλίμου, η οποία κατασκευάστηκε από τον ΕΟΤ τη δεκαετία του ’60, αυτή τη στιγμή διαθέτει πάνω από 1.100 θέσεις ελλιμενισμού και αποτελεί μαρίνα εκκίνησης για μεγάλο αριθμό μικρών επαγγελματικών ιστιοπλοϊκών σκαφών αναψυχής. Η θέση της είναι ιδανική, καθώς απέχει μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης, 8 χλμ. από το Λιμάνι του Πειραιά και 30 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, εξυπηρετείται από πυκνό δίκτυο συγκοινωνιών, με τραμ, λεωφορεία και ταξί.

Το πλέον σημαντικό που αναδεικνύεται από τη σύμβαση παραχώρησης, είναι ότι πέραν της εκμετάλλευσης των θέσεων ελλιμενισμού και της αναβάθμισής τους, η παραχώρηση της Μαρίνας του Αλίμου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης από τον επενδυτή της χερσαίας ζώνης, συνολικής επιφάνειας 210.000 τ.μ., για ευρείες χρήσεις τουρισμού, πολιτισμού και αναψυχής, γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης τουριστικής επένδυσης, στο ταχέως αναπτυσσόμενο παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας. Η εταιρεία, έχει στόχο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες ανάπτυξης που δίδονται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με επιπλέον γραφειακούς και εμπορικούς χώρους, χώρους ναυταθλητισμού και εστίασης, στις πέντε ζώνες χρήσεων και λειτουργιών της παραχώρησης, με τη μέγιστη επιτρεπόμενη εκμετάλλευση των 18.520 τ.μ., υλοποιώντας συνολικές επενδύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, αποτελεί για την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση με ακτινοβολία και επιρροή σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, είναι μέρος της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους της ευρύτερης αστικής περιοχής και επισκέπτες, όσο και για τους κατόχους ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών και είναι έργο ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και κυρίως για τον Δήμο Αλίμου, με σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία αυτού.

Huffingtonpost.com